DAMLATAŞ MAĞARASI NEREDEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Türkiye, doğal güzellikleri ve mekânları açısından son derece zengin bir ülke olmaktadır. Birçok bölgede birçok doğal alanı içerisinde barındıran Türkiye’de, doğal güzelliklerden birisi de Damlataş Mağarası olmaktadır. Doğal bir yapı olan Damlataş Mağarası, Antalya ili sınırları içerisinde bulunan Alanya ilçesinde yer alan bir mağara olmaktadır. Alanya ilçesinden 4 kilometre mesafede bulunan Damlataş Mağarasının en yakın mesafesinde Yeni Yüz Yıl Atatürk Parkı yer almaktadır.
DAMLATAŞ MAĞARASI NEREDEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Damlataş Mağarasına ulaşım da son derece kolay olmaktadır. Öyle ki; Alanya’dan toplu taşıma araçları ile mağaraya ulaşım sağlanabileceği gibi aynı zamanda ziyaretçiler hususi araçları ile Alanya merkezden 10 dakika içerisinde Damlataş Mağarasına ulaşım sağlayabilmektedir.

 Damlataş Mağarasının Özellikleri

 Damlataş Mağarası güzelliği ile ziyaretçilerini kendisine hayran bırakırken aynı zamanda özellikleri ile de ilgiyi üzerine çeken bir mağara olmaktadır. Damlataş Mağarasının bilinen en büyük özelliği tıp alanında sağladığı fayda olmaktadır. Deniz seviyesinden 70 metre aşağıda yer alan Damlataş Mağarasının hava sıcaklığı hem yazın hem de kışın 22 derece olmakla birlikte bu sıcaklık değeri değişiklik göstermemektedir. İçerisinde birçok sarkıt ve dikit bulunduran Damlataş Mağarası içinde;

•    Karbondioksit,
•    Oksijen,
•    Azot gazları oldukça fazladır.

Yapılan araştırmalara göre Damlataş Mağarasının içerisindeki bu gazlar astım hastalığına karşı birebir iyi gelmektedir. Astım hastalığının tedavisi için ise ilk hasta Damlataş Mağarasına 1954 senesinde gelmiştir ve bu zamandan sonra bu mağara turistik açıdan önemli bir yer olmakla birlikte astım hastalarının da tedavi amacı ile sık sık ziyaret ettiği bir alan olmaya başlamıştır.

Damlataş Mağarası Nasıl Oluşmuştur?

Oluşumu yüzyıllar öncesine dayanan Damlataş Mağarasının yaklaşık 15.000 yıl önce oluşmaya başladığı söylenmektedir. Yağmurlu havalarda mağara tavanının kireçli yapıya sahip olması nedeni ile mağara içerisine kireçli su akmaktadır ve bu kireçli suyun zaman içerisinde mağaranın ısısı ve nemi ile yapılaşması sonucunda Damlataş Mağarasındaki sarkıtlar oluşmaya başlamıştır. Bu yağmur damlaları tavadan birikip sarkıtları oluştururken aynı zamanda yerdeki oluklarda da birikmiştir ve böylece dikitler meydana gelmiştir. Yapılan araştırmalara göre Damlataş Mağarasının yüzyıllar öncesinde deniz suyunun kaya aşındırması ile meydana geldiği öne sürülmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar