Cengiz Han Kimdir? Kısaca Hayatı

Cengiz Han dünya üzerinde bilinen en büyük 2. devleti kuran imparatordur. Bu imparatorluğun adı ise, Moğol İmparatorluğu'dur. Sanırım Moğol İmparatorluğu'nu duymayan yoktur. Bunun nedeni ise asıl ismi Temuçin olan Cengiz Han'dır. Cengiz Han bütün Moğol kabilelerini bir araya toplayarak oluşturduğu ordularla Çin'i ve Harzemşahlar'ı himayesi altına almıştır. Biz bu yazımızda sizlere, Cengiz Han kimdir, kısaca hayatı hakkında bilgi vereceğiz.
Cengiz Han Kimdir?
Cengiz Han ismini duyanlar onu ya kötülerler ya da çok iyi bir imparator olduğunu söylerler. Ancak durumu bu ki; dünya üzerinde bu kadar büyük imparatorluk kurup, yönetmek çok da kolay olmasa gerek. Bunun için çok gelişmiş bir kişiliğe, ileri görüşlülüğe, yeteneklere, zekaya ve en önemlisi güce sahip olması gerekir. Cengiz Han bu imparatorluğu kurup uzun yıllar yönettiğine göre bu özelliklere sahip biri diyebiliriz.

Cengiz Han daha 11 yaşında olan kardeşini, avladıkları bir avı paylaşamadıklarından dolayı öldürmüştür. Çok zorlu bir hayat geçiren Cengiz Han, babasının ölümünden sonra kendi kabilesi tarafından kovulmuştur. İlerleyen zamanlarda kendi kabilesine esir düşen Cengiz Han'ı Çilayu denilen kişi kurtarmıştır. Çilayu ise ilerleyen zamanlarda Cengiz Han'ın ordusunun generallik görevine getirilecektir. Cengiz Han, 9 yaşındayken beşik kertmesi gibi bir sistemle evlendirilmiştir. 

Cengiz Han tüm Moğol kabilelerini bir araya toplayarak Moğol İmparatorluğu'nu kurmuştur. Cengiz Han Çin'e yaptığı saldırılarla Pekin'i ele geçirdi ve bunun karşılığında Çin hükümdarı Cengiz Han'a prenseslerden biriyle evlenme teklifini sundu. Barış için atılan bu adım pek de işe yaramadı ve barış çok uzun sürmedi. 1215 yılında yapılan savaştan sonra Çin artık Moğol hakimiyetine alındı. Sonrasında Harzemşahlar ile yapılan savaşı da kazanarak himayesi altına almıştır.

Cengiz Han, tarihte yaptığı kötülüklerle de anılan bir imparatordur. Bağdat kütüphanelerini yağmalamış, yakmış ve yıkmıştır. Kazanılan savaşlardan sonra bir sürü kadınla yatan Cengiz Han'ın, bu kadınlardan çok sayıda çocuğu olduğu tahmin ediliyor. Hatta bir Amerika'lı; benim atam Cengiz Han'dır derse, buna pek şaşırmamak gerekir. Moğol İmparatorluğu en geniş sınırlarına Cengiz Han döneminde değil de oğullarının döneminde sahip olmuştur.

1277 yılında çıktığı seferde can veren Cengiz Han, daha önceden ülkesini oğulları arasında paylaştırmıştır. Cengiz Han, dünya üzerinde gelmiş geçmiş en büyük imparatordur. Ayrıca Cengiz Han, Asya ve Avrupa kıtalarını çok kısa bir süre de olsa birbirine bağlamıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar