BÖBREK YETMEZLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

İdrarda sıkışıklık, şişkinlik, bitkinlik, cilt sorunları, ağızda metalik tat hissi, konsantrasyon sorunları, bedenin yan taraflarından bacaklara doğru ağrı, nefes yetmezliği, mide bulantısı ve kusma, böbrek yetmezliğinin belirtilerindendir.
BÖBREK YETMEZLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Böbrek yetmezliği genelde genetik etkenlerden ortaya çıkar ancak sağlıklı bir beslenme düzeni ve yaşam biçimiyle bu tehlikeli hastalığın ortaya çıkma riskini %60 azaltabilirsiniz. Gazlı ve şekerli içecekler tüketilmemelidir(bu içeceklerin sindirimi böbreklere zarar verir).Tütün, kahve ve alkol tüketilmemelidir. Günde iki litre su içilmeli, hem çiğ hem de pişmiş meyve ve sebze tüketimi arttırılmalıdır.

Geç teşhis edilen böbrek yetmezliği durumunda; birinci sonuç ilerleyici böbrek fonksiyon kaybına bağlı olarak böbrek yetmezliği oluşması ve diyaliz ve/veya transplantasyon ihtiyacının doğmasıdır. İkincisi ise kalp-damar hastalığa (KVH) bağlı erken ölümdür.

Sağlıklı görünen ancak KBH bulunan bireylerde KVH (koroner kalp hastalığı, serebrovasküler hastalık, periferik arter hastalığı ve kalp yetmezliği) tan erken ölüm riski KBY olsun veya olmasın 10 kat daha artmaktadır. KBH her yıl 12 milyondan fazla bireyde KVH a bağlı morbiditeye neden olmaktadır. Bu sayı Tip 2 DM un global epidemisine bağlı olarak hızla artmaktadır. Eğer belirtileriniz böbrek yetmezliği sorununu işaret ediyorsa, doktorunuz bu konudan emin olmak için sizlere bazı testler yaptıracaktır. Bu tanı kapsamında yapılacak olan testler ise şöyle sıralanmaktadır;

İdrar çıkışı ölçümleri: Bir gün içerisinde yapmış olduğunuz idrar sayısı ile doktorunuz sizlere böbrek yetmezliği tanısı koyabilmektedir. İdrar testi: İdrar tetkiki denilen bir prosedür örneği incelendiğinde, idrar üzerindeki anormallikler tespit edilerek, sorunun tanısı yapılabilmektedir.

Kan testleri: Üre ve kreatinin seviyelerinin hızla yükselmesi sonucunda, böbrek yetmezliği tanısı konulabilmektedir. Görüntüleme testleri: Ultrason ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme testleri, böbreklerdeki sorunları görmek için kullanılır. Test için böbrek doku örneği çıkarılması: Bazı durumlarda, doktorunuz laboratuar testleri ile böbrek dokusundan küçük bir örnek çıkararak böbrek biyopsisi yapabilir.

Böbrek yetmezliği için kullanacak olduğunuz ilaçlar yüksek kan basıncını düşürmek için olmalıdır. Kan basıncını kontrol etmek hayati bir önem taşımaktadır. Bunun için ACE inhibitörleri ilaçları kullanılması gerekmektedir. ACE inhibitörleri şunlardır;

Ramipril
Enalapril
Lizinopril
Perindopril

Kaynakça : Robbins Basıc Pathology

Yorumlar

Popüler Yayınlar