AY İLE DÜNYANIN EŞ ZAMANLI DÖNÜŞLERİ

Uzay biliminin geçmişten günümüze çok fazla dikkat çekmesi, araştırmalara konu olması bizlere yeni bilgiler sunmuştur. Öyle ki çok eski zamanlardan beri gezegenler üzerinde yoğunlaşan araştırmalar zamanla genişleyerek uzayın sınırlarına kadar dayanmış ve çok farklı galaksiler, kara delikler, solucan delikleri keşfedilmiştir. Bazılarının varlığı tam olarak kanıtlanamasa da bazıları hakkında kesin ve net bilgilere sahibiz. Bunlardan sadece biri olan Dünya, uydusu Ay ile birlikte bizleri sürekli araştırmaya teşvik etmiştir. Peki Ay ile Dünyanın eş zamanlı dönüşleri hakkında neler biliyorsunuz? Eğer bu konuyu merak ediyorsanız sizlere yazımızın devamını sabırla okumanızı tavsiye ediyoruz.
AY İLE DÜNYANIN EŞ ZAMANLI DÖNÜŞLERİ
Uzay kavramı üzerinde milyonlarca eş zamanlı dönen gezegen ve uydu bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi olan Ay ile Dünya da aynı şekilde eş zamanlı dönmektedirler. Bu olgu kütle çekim ilişkisi ile açıklanmaktadır. Aslında Dünya ile Ay arasındaki dönüş tam olarak eş zamanlı değildir. Bu yüzden Dünya çok yüksek seviyede enerji kaybetmektedir. Kaybedilen bu enerji ile Dünya’nın dönüşü olduğundan daha yavaş hale gelir.

Ay ile Dünya arasındaki mesafe her yıl 4 cm artmaktadır. Yani Ay her yıl Dünya’dan 4 cm kadar uzaklaşmaktadır. Bu oluş eş zamanlı dönüş gerçekleşene kadar devam edecektir. İki cisim arasındaki kütle farkı ne kadar çok büyük olursa eş zamanlı dönüş işlemi o kadar çok hızlı gerçekleşecektir. Bizler biliyoruz ki Dünya’nın kütlesi Ay’ın kütlesinden 50 kat daha fazladır. Bu nedenle şu an bulunan denge durumuna çok hızlı ulaşılmıştır. Eş zamanlı dönüş için bu anlattıklarımız sadece Ay ve Dünya arasında oluşan bir kural değildir. Aynı zamanda uzay üzerinde bulunan diğer tüm gezegenler ve gök cisimleri için geçerlidir bu.

AY’IN KARANLIK YÜZÜ

Ay’ın karanlık yüzü hakkında milyonlarca kez araştırma yapılmış, birçok kişi tarafından yalan haberler çıkarılmış ve sürekli olarak dünya bu konu ile meşgul edilmiştir. Bu bilgilere ters olarak Ay’ın karanlık yüzü 2012 yılında görüntülenebildi. Nasa’nın gönderdiği uydular tarafından gerçekleşene bu görüntülenme bizlere birçok konuda açıklık getirdi. Peki Ay’ın karanlık olan yüzünde ne olabilir diyorsunuz?

Nasa’nın 2012 yılında gönderdiği ikiz araçlar Ay’ın karanlık yüzünü görüntüledi. Bu yüzünde teorilerde geçtiği gibi uzaylı üssüne veya insan kalıntısına rastlanılmadı. Bu tarafta meteor çukurları gözlemlendi. Ay’ın karanlık yüzünü görüntülemeyi başaran bu ikiz araçlar bir süre sonra Ay’ın yüzeyine çakıldılar. Buradan anladığımız gibi Ay’ın yüzeyini Dünya üzerinden görmemiz mümkün değildir. Araştırmaların bu konuda devam etmesi bizleri en çok heyecanlandıran olaylardan bir tanesidir. Bakalım Ay’ın sıraları çözülebilecek mi? Bunu belki de yıllar sonra öğrenebileceğiz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar