Wİ-Fİ ZARARLIMIDIR? İNTERNET MODEMİ RADYASYON YARARMI?

Günümüzde artık kablosuz teknolojinin kullanılmadığı yer nerdeyse yok denecek kadar azdır. Evlerimizden tutunda iş yerlerine kadar bugün heryerde internet modemi ve wi-fi bağlantısı kullanılmaktadır.

Fakat bu teknolojiyi kullanırken ne kadar zarar görüyoruz.Sağlığımızı ne oranda etkiliyor.Bugünki yazımda wi-fi ile ilgili bu soruları yanıtlandırmaya çalışacağım.

Wi-Fi ile Alakalı Sağlık Problemleri:
Bugün aslında birçok kişi kullandığımız cep telefonlarından tutunda,mikrodalga fırınlara kadar birçok ürünün yan etkilerinin olduğunun ve bunların sağlığa zarar verdiğinin farkında.Ama cep telefonlarını bu kadar yaygın kullanmamızı sağlayan wi-fi teknolojisinin sağlığa zararları hakkında ne biliyoruz?.
Wİ-Fİ ZARARLIMIDIR? İNTERNET MODEMİ RADYASYON YARARMI?
Wi-fi cihazlarının radyo frekanslarına bağlı pek çok zararı olabilir. Bu nedenle aslına bakarsanız bugün kafe, okul, ev, işyerleri gibi yerlerde artarak yaygınlaşan bu teknolojinin zararları ortaya çıkan sağlık problemleri yüzünden ortaya çıktı. Radyo frekans ve kablosuz internet radyasyon yayan başka bir aletle karşı karşıya kalınca ortaya çıkan elektromanyetik ileri hassasiyet olarak tanımlanan bir durum ortaya çıkmaktadır. Pek çok bilim adamı wi-fiden yayılan radyo frekans radyosyonun gerçekten zararlı olup olmadığı konusunda sorular sorup bu sorulara cevap aramışlar. Ve bu anlamda birçok çalışma yapmışlardır. Ancak bu çalışmalar sonucu wi-fi’nin gerçekten zararlı olduğunu destekleyen tam kesin bir bilgiye rastlamamışlardır.

Ama bununla birlikte ortaya çıkan sonuçlara göre bir yıl boyunca wi-fi ye sürekli maruz kalmanın etkisi bir cep telefonuyla yirmi dakika konuştuğumuz sürede uğradığımız radyasyon etkisi kadardır.

Böyle söylediğimizde etki altında kaldığımız radyasyon miktarının çok fazla olmadığını görebilirsiniz. Hatta Dünya Sağlık Örgütü’nde düşük orandaki elektromanyetik alana maruz kalmanın insan sağlığına belirgin bir zararı olmadığını söylemektedir. Fakat bu durum endişe edilmeyecek bir durum olduğunu da göstermemektedir. Çünkü birçok kişide elektromanyetik ileri hassasiyet durumu ortaya çıkmıştır.

Fransa Milli Kütüphanesi çalışanlarında ve Kanadadaki pek çok okulda okuyan çocuklarda Wi-fi ye uzun süre maruz kalmaktan kaynaklanan sağlık sorunları ortaya çıkmıştır. Yine bu konuyla ilgili araştırmalar yapan bir kadın doktor kendisini böyle bir etki altında bırakarak kendisine elektromanyetik aşırı duyarlılık tanısı koydu. Ve bunun sonucunda temporel bölge bozuklukları, baş ağrısı ve kas seyirmesi gibi sorunlar yaşadığını söylemiştir.

Bunun sonucunda Dünya Sağlık Örgütü bu tip sorunların olabileceğini kabul etti.Ve bu etkiye maruz kalmanın uykusuzluk,baş ağrısı,baş dönmnesi ve aşırı kalp çarpıntısı yaşanmasına neden olduğu bilinmektedir.Ama tabi bu durum çok uzun süre maruz kalındığında yaşanmaktadır.

O nedenle bu etkiyi azaltmak için bir takım önlemler almak da fayda vardır.

Peki bu önlemler nedir?
•    Cep telefonu ile çok uzun süre konuşmaktan kaçınmalıyız.
•    Cep telefonunuzu direk kulağınıza tutmak yerine kulaklık kullanarak konuşun.
•    Wi-fi cihazını,telefonunuzu ve diğer elektronik cihazları sürekli açık bırakmayın.
•    Laptobunuzu kucağınıza yerleştirmeden masa üzerinde kullanmaya özen gösterin.

Son olarak belirtmek de fayda var. Wi-fi’nin sağlık sorunu yarattığı tam netleşmiş olmasada korunmanın kimseye zararı olmaz sanıyorum. Sağlıklı günler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar