İNSANLARDA NADİR GÖRÜLEN GÖZ RENKLERİ NELERDİR ?

İris , gözümüzün gözümüze rengini veren kısmıdır.Göz rengi irisin pigmentasyonu ile iris üzerinde ışığın yansıması sonucu olmak üzere iki farklı şekilde oluşmaktadır.Aynı zamanda iris melanin olarak bilinen kahverengi pigment ile lipokram adı verilen sarımtırak bir pigment olmak üzere iki tür pigment içermektedir.Bu farklı pigmentlerden eğer melanin pigmenti yüksek ise kişi koyu renkli , lipokram olan yüksek isede kişi açık göz rengine sahip olur.Nadir olarak rastlanan göz renklerinin nasıl oluştuğu ise bugüne kadar yapılan bütün araştırmalara rağmen hala tam bir netlik kazanmamıştır.Peki dünyada nadir olarak rastlanan göz renkleri nelerdir ?
İNSANLARDA NADİR GÖRÜLEN GÖZ RENKLERİ NELERDİR ?
Öncelikle şunu belitmekde yarar vardır.Göz rengimiz bize ailemizden kalıtımsal olarak geçen bir özelliktir.Bazı göz renklerinin çok az bulunmasının nedenlerinden biri de budur. Çünkü çok az insan nadir bulunan göz renklerini taşır. Diğer bir etkende nadir bulunan göz rengine sahip genlerin daha dominat bir karaktere sahip olması ve diğer genleri baskılaması sonucu ortaya çıkmaktadır. Gelelim sorumuzun yanıtına :

Dünyada en az rastlalan göz renkleri yeşil, amber , mor ,kırmızı ve siyah olmak üzere sıralanmaktadır.

Nadir Görülen Göz Renkleri Nelerdir?

Yeşil göz rengi : Birçok kişinin beğenisini kazanan yeşil göz rengi dünyada çok az olan göz renkleri arasındadır.En fazla orta ve kuzey Avrupa’da görülen bu göz rengine sahip olan bireylerin gözleri çok az melanin ve orta ölçekde lipokram içermektedir. İriste az miktarda olan melanin göze mavimsi ve açık bir renk kazandırır.Buna ek olarak lipokramın sağladığı sarı renkle mavi rengin birleşmesi sonucu gözde yeşil bir renk oluşur. Gözdeki yeşil renginin yoğunluğu göze gelen ışığın saçılması sonucu değişkenlik göstermektedir.Bu durum bazı kişilerin farklı ışıklarda göz renklerindeki değişimin de bir nedenidir.Bu olaya Rayleigh Saçılması da denmektedir.Ama şunu belkirtmek de fayda vardır.İnsan gözü asla yeşil ve mavi renk pigmentleri taşımaz.

Amber (Kehribar) göz rengi : Bu göz rengi aynı kurtların gözlerindeki bakır ve altınımsı tonlarda olduğu için kurt göz olarak da tanımlanmaktadır.Amber göz rengine sahip kişilerin iris hücrelerinde çok düşük seviyede melanin ve oldukça yüksek düzeyde lipokram vardır.Bu göz rengi o kadar nadirdir ki bir çok insan hayatında sadece bir kez bu göze rastlar veya hiç rastlamaz.

Siyah göz rengi : Siyah göz rengi ise iriste çok yüksek oranda melanin depolanmasından ve melaninin aşırı renk vermesi sonucu  gözlerin siyah görünmesi somnucu oluşmaktadır. Bazı kişiler siyah göz renginin aslında gerçekte olmadığını bu durumun aşırı melanin birikmesi sonucu oluşan koyu kahverengi rengin siyah gibi görünmesinden kaynaklandığını belirtmektedirler.
Şimdiye kadar incelediğimiz göz renkleri iriste olşuan melanin ve lipokram etkisiyle ortaya çıkan göz renkleridir.Bunun dışında nadir olarak görülen göz renkleri aşğaıda belirteceğim nedenler sonucu ortaya çıkmıştır.

Mor göz rengi : Mor göz rengi bazı kişilerde albinizm rahatsızlığı sonucu ortaya çıkmıştır.Albinizm ne diye soracak olursanız kısaca renk pigmentinin eksikliği olarak  tanımlayabiliriz.Mor renkte göz, iris hücrelerinde bulunan melanin eksikliği sonucu ortaya çıkar. Mor renk kan damarlarından yansıtılan kırmızı renk ve melanin eksikliğinden ortaya çıkan mavimsi rengin karışımı sonucu oluşmaktadır.Dünya nüfusunun % 1 lik kısmı sayılacak oranda kişiler mor göz rengi ile doğarlar. Buda bu göz renginin nadir olarak adlandırılmasının sebeplerindendir.

Kırmızı veya pembe göz rengi: Pembe veya kırmızı göz rengi de aynı mor göz rengi gibi  albinizmden kaynaklı oluşlan renklerdir. Vücutta ve gözlerde oluşan melanin eksikliği  gözün bu renklerde görünmesine neden olmaktadır. Ancak, bununla birlikte kırmızı göz rengi melanin eksikliğinden ziyade iriste oluşan kan sızıntısından kaynaklanmaktadır. Bu tarzda kan sızıntıları da genel anlamda görülmez..

 Kırmızı göz rengi demişken bazı fotoğraflarda göz rengi neden kırmızı görünür hiç düşündünüz mü ?  Birçoğunuzun evet dediğini duyar gibiyim.  Aslında bunun cevabı yukarıda az çok anlattığım göz mekanizmasına çok benzemektedir.Fotoğraf çekildiğimiz esnada makineden gelen ışık kan damarlarına yansımakta ve bunun sonucunda gözlerin kırmızı renk almasına neden olmaktadır. Bu nedenle bazı kişilerin gözleri fotoğraflarda genel anlamda kırmızı çıkmaktadır.

Yorumlar

  1. benimki amberrrrr 😍😍😍😍😍😍😘😘😘😘😘🥰🥰🥰🥰🥰🤩🤩🤩🤩🤩

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar