Mazı Arılarının Özellikleri Nelerdir?

Mazı arıları, küçük ve şirin canlılar olmalarının yanı sıra,  kendilerini göstermezler, genellikle bitkilerin üzerinde renkli ve kendine özgü şişlikler yaratırlar ve bu şişlikleri görünce anlaşılırlar.  Vücutları koyu kahverengi ve siyah renklerde olan mazı arıları, kambur ve parlak bir görünüşleri vardır. Mazı arılarının boyları 2 ile 8 mm arasında olur.
Mazı Arılarının Özellikleri Nelerdir?
Mazı arılarının bazı türleri de kanatsızdır. Diğer türlerinin kanatlarında ise çok az damar bulunur. Bu böceklerin duyargaları erkeklerde 14-15 bölüm, dişilerde ise 13-14 bölüm uzunluğundadır. Mazı arılarının larvaları, ağzı kenetli ve küçük olurlar.

Mazı arılarının dişileri bitki dokularına yumurtlarlar. Yaprak öz suyu ve meyve özü ile beslenen yetişkinler, bazen de hiç bir şey yemezler. Larvaların bir kısmı bitkilerle, bir kısmı ise böceklerle beslenir. Mazı arıları genellikle, ağaç diplerinde, ağaç tepelerinde, çöllerde ve tüm karasal yerlerde görülebilir.

Mazı Arıları Nerelerde Yaşarlar?

Mazı arıları, soğuk ve kuru bölgeler dışında tüm dünyada her yerde bulunurlar. Mazı arıları için ılımlı bölgelerde bulunan en uygun yumurtlama ağaçları, kayıngiller ailesinin diğer üyeleri ve meşe ağacıdır. Dişi mazı arısı, yavrusunu gelişmesini istediği ve bitkinin belirgin olan bir yerine yumurtlar. Köklerde dâhil olmak üzere bitkinin tüm kısımlarını yumurtlamak için kullanabilirler.

Mazı Arılarının Üremeleri

Mazı arısı larvaları yumurtadan çıktıktan sonra gelişmeye başlarlar. Bu durum, yumurta bırakılan bitkinin arıların salya ifrazatına karşı olan reaksiyonudur. Meşeler, kavak, gürgen ve kayın yapraklarının üzerinde görülen su damlasına benzeyen yapılar, mazı arısının yaşam döngüsünün bir evresini oluşturur. İlkbaharda üreme döngüsüne giren mazı arıları, yumurtalarını bu süre boyunca ağaç yapraklarının üzerinde yer alan, öz su kanalların üzerine bir delik açarlar.

Bu işlem sonrası ağaç tarafından yumurtanın üzerinde sert yapılı ve su damlası benzeri bir odacık oluşturur. Bu odacık büyük bir ihtimalle, yumurtlama sırasında böceğin salgıladığı kimyasallar nedeniyle oluşur. Bu sert yapılı odacık sayesinde, yumurta güvenli bir ortamda korunmaya alınmış olunur. Gelişimini tamamlayan mazı arısı,  sert kabuklu bu odacığı delerek çıkar ve yaşam döngüsüne katılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar