Limbik Sistemi Amigdalası Nedir?

Limbik sistemi beyin sapı ile ön beynin arasında kalan ve güdüsel davranışları sağlayan sistemdir. Limbik sistemi ile cinsellik, yeme-içme kızgınlık, öfke, korku vs. heyecan ve yaşantıları kaçma- saldırma ya da hafıza ile ilişkisi bulunmaktadır. Amigdala da limbik sisteminin bir bölümüdür.
Limbik Sistemi Amigdalası Nedir?

Amigdala Nedir?

Latinceden  “corpus amygdaloideum”   kelimelerinden gelen Amigdala,   tat alma, koku alma duyma ve heyecan gibi tüm duyulardan gelen bilgileri alan badem şeklinde bir bölümdür. Yapılan araştırmaları neticesinde amigdalanın özellikle duygusal yüz mimiklerinin anlaşılmasında büyük rolünün olduğu tespitine varılmıştır.

Özelikle mutlu yüz ifadeleri ile sıkıntı korku ve tehlikeyi belirten ifadeleri tanımaktadır. Bunu dışında tehlike ve korku oluşturan duygusal durumların değerlendirmekte ve duygusal ve üzücü olaylara karşı duygusal katılımlarda büyük rolü bulunmaktadır. Farklı fonksiyonlara sahip farklı nukleuslar içermektedir. Sentromediyal  nukleos, Bazolateral kompleks ve kortikal nukleus bunlardan bazılardır.

Anatomik olarak Amigdala özellikle Sentromediyal nukleus ve bazal gangliyonların bir parçasıdır. Kokuya bağlı duygusal gelişmelerde uyarılar Amigdala Bazoleteral kompleksine ve lateral nukleusa’ya gelerek uyarana ait anılar ile ilgili ilişkiler kurulur.

Amigdalanın Görevleri Nelerdir?

Beynin bir parçası olan Amigdala hipotalamus bezinin üst kısmında bulunur. Çok fazla bilindik bir parça olmaması, önemsiz bir parça olduğu anlamanı da gelmemelidir.  Çünkü Amigdala beynin önemli bir parçası olup, her bireyse kulak organından yaklaşık 1-2 cm uzaklıkta ii adet amigdala bulunmaktadır. Vücut yapısı için çok önemli bir parçadır. Bu parçanın olmaması ya da bozuk olması demek, insanlarda;

•    Fobiler ve otizm,

•    Anksiyete ve vuruk sonrasında sinir bozukluğu,

•    Acı ve korkuyu hissetmeme, •    Depresyon ve duygusal tepki ve etkileri ölmesi gibi problemler ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca Amigdalası büyük olan kişilerde ise bipolar bozukluğu oluşmaktadır. Bu tür rahatsızlıkları olan kişiler ise küçük anlamsız korkuları bile büyük ve ürkütücü boyutlarda hissetme sorunları görülmüştür. Amigdalada oluşabilecek rahatsızlık ve bozukluklar bireylerin korkunç hareketler sergilemelerine neden olmaktadır.   Amigdalanın yaşanan korku ve üzüntüleri asıl depoladığı, duyguları nasıl işlediği ve yeniden ortaya çıkardığı konusunda yapılan araştırmalar halen devam etmektedir. Ancak amigdalanın tüm bunları nasıl başardığı da bir türlü anlaşılamamıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar