İNSAN YÜZERKEN TERLER Mİ?

Bahar ayının sonuna doğru yaklaşıp yaz mevsimine doğru ilerlediğimiz şu günlerde artan sıcaklıklar yüzünden terleme olayı yine gündemimize gelmiştir.

Aslına bakarsanız terlemek için sanıldığının aksine sadece sıcak yüzünden değil hareket ettiğimizden dolayı da terlemekteyiz. Ter bezleri olan tüm canlılar, vücut ısılarını düzenlemek ve belli bir sıcaklıkta kalmasını sağlamak için terlerler. Etrafımız çok ısındığı zaman terlemeye başlarız ve vücudumuzdan su buharlaştırırız yani ter atarız. Bu sayede vücudumuzun ısı kaybetmesine ve sıcaklığının düşmesine neden olur.
İNSAN YÜZERKEN TERLER Mİ?
Yani ter bezlerimizin amacı vücut ısımızı terleme yoluyla ayarlamaktır. Bu nedenle terleme olayı yalnızca sıcak havadan dolayı değil, spor yaparken ya da fiziksel olarak güç kaybederken de yaşanır. Sonuçta bir şekilde efor harcayarak ısınan vücut, gerekli ısı dengesini korumak için bir şekilde kendini soğutmaya ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle vücutta buharlaştırma yapmak ister. Bu da terleme olarak bize yansımaktadır.

Özellikle yaz aylarının gelmesiyle artan sıcaklıklar yüzünden kendimizi serinlemek için denize ve havuza atarız. Bu sayede serinleyip terlemeyeceğimizi düşünürüz.

Peki bu terleme olayı serinlemek amacıyla girdiğimiz deniz veya havuz da da gerçekleşir mi?
Havuzda veya denizde olsun yüzme eylemini gerçekleştirirken ister istemez bir efor sarf ederiz. Yüzme esnasında neredeyse vücudumuzdaki tüm kaslar harekete geçer. Bu hareket sonucu çalışan kaslar, metabolik ısının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Bu noktada yüzme esnasında terlemek için yüzdüğümüz suyun ısısı önem taşımaktadır. Bu nedenle yüzdüğümüz suyun ısı seviyesi vücudumuzu soğutacak derecede ise terleme gerçekleşmez. Yalnız yüzdüğümüz suyun ısı seviyesi bunu başaramayacak derecedeyse yani sıcaksa çalışan vücut ısı dengesini sağlamak için yine dengeleme işlevini devreye sokacak ve bu nedenle yüzerken terleme olayı gerçekleşecektir. Fakat su içerisin de olduğumuz için terlediğimizi anlamasak da bu soruya yanıtımız yüzerken de terlediğimizdir.

Yani sonuç olarak vücut ısısını sağlamak için terleme gerçekleştiren vücut sistemimiz bunu sağlamaya ihtiyaç duyduğu her noktada devreye girerek terlememize neden olacaktır. Havaların ısınmasıyla terleme oranının artmasının nedeni de tamamen vücudumuzun kendini korumaya almaya duyduğu gereksinimin artmasından kaynaklanmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar