EFT VE HAVALE ARASINDAKİ FARKLAR NEDİR?

Bankalardan para göndermek için ya havale yaparız yada eft gün içinde yani mesai saatleri içinde para göndermenin en iyi yolu eft yapmaktır. Bankaya gitmeden mobil bankacılık programlarıyla ücretsiz olarak kolaylıkla ve en güzel olan yanıda eft yaptığınız para bir kaç saniye veya dakikalar içinde paranız gönderdiğiniz hesaba yatmaktadır. Bu konumuzda eft ve havale arasındaki fark ve farkları sizlere anlatacağım buyrun yazımızı okuyalım.

Kısaca eft ve havale nedir

Eft ve banka havalesinin arasındaki farklar nelerdir; Bu çağda bankayla işi olmayanımız yoktur.Bu bilgileri bilmemizde bukadar önemlidir. Bilmeyen bir kişi bankaya gidip te havale yaptırırsa fazla üçret öder ancak internet, telefon ve atm lerden yapılan işlemin daha düşük fiyat talep edildiğini biliyorsa eğer banka gişesinden işlem yaparmı? 

Eft nedir

Mesai saatleri içinde en iyi para gönderme yolu eft dir. Elektronik fon transferi'nin kısaca yazılışı eft dir bilmeyenler için açıklamış bulunmaktayım. 08,30 ve 17,30 saat leri arasında işlemler yapılmaktadır fakat bu işlemler değişmektedir. Örneğin aynı banka kullanıcısına yollayacağınız eft 24 saat yapılmakta tabi bu bankanın şartlarına göre değişmektedir. Eft telefon bankacılığının vazgeçilmezidir çünkü cep telefonunuzdan kullandığınız bankanın mobil uygulamasını kullanarak para gönderme ve faturalarınızı anında ödeme gibi işlemleri rahatlıkla yapabilirsiniz.

E.F.T sistemi 1 nisan 1992 tarihinde T.C.M.B. bünyesinde sistemin devreye girmesi ile başlatılmıştır. Sistem T.C. Bankalar Kanunu tarafından düzenlenmektedir ilgili sorumluluk T.C.M.B.'na aittir.
Bu sistem sayesinde ülke içerisindeki mali ve finansal dengelerin sağlanmasında önemli katkı sağlamaktadır.
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle artık bütün bankaların mobil proğramı var elinizdeki telefon mini banka haline geliyor fatura borçlarınızı bu proğramlardan bankaya, ptt ve fatura ödeme merkezlerine gitmeden ödeyebilirsiniz.

Havale nedir

Havale aynı bankayla anlaşmalı iki kişi arasında gerçekleşen bir para gönderme yöntemidir. Kısaca havale işlemi yalnızca aynı bankalar arasında yapılabilmektedir.

Havale ise eft gibi internet, banka ve atm lerden yapılabilir.  Havale yapılacak kişinin hesap numarasına ya da ismine göre para gönderilebilir. Havale ücreti ise paranın miktarına göre değişiklik göstermektedir.

İnternet ve atm gibi yerlerden işlemlerin fiyatı az olduğu gibi banka gişesinden yapılan işlemlerde alınan ücretler daha fazladır.

Aralarındaki farklar nelerdir kısaca?

Eft aynı banka ve farklı bankalara yapılmaktadır.

Havale ise yanlızca aynı bankalara yapıldığı için eft gibi çeşitliliği yoktur.

En önemlisi eft de özellikle internet üzerinden ücret alınmakta havale ise ücret konusunda pahalıdır.

Eft gün içinde yani mesai saatlerinde yapılmaktadır havale ise 24 saat yapılmakta yanlız eft gönderecek kişi ve alıcı aynı bankayı kullanıyorsa bu değişebilir.

Eft ve havale' ortak noktası kısa sürede karşı tarafa ulaşmasıdır.

Eft ve havale arasındaki tek fark ücrettir ben eft işlemini sık sık kullandığım için havale işlemine çok mecbur kalınmadığı taktirde başvurulmaması taraftarıyım. Çünkü eft işleminde özellikle internetten yapılan işlemlerde her hangi bir ücret alınmamakta neden havale yapayımki değil mi?.

Yorumlar

Popüler Yayınlar