BOR MADENİ NEDİR? HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?

Bor madeni, B simgesiyle ifade edilen ısıya karşı dayanıklı ve oldukça sert yapılı dayanıklı olan bir elementtir. Son dönemlerde ismini sıklıkla duyduğumuz bor madeni, aslına bakarsan 4000 yıl önce ortaya çıkartılmış ve ilk kez Tibet'te kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonraları ise Sümerliler ve Hititliler tarafından altın ve gümüş işçiliğinde kullanmışlardır. Eski Yunanistan’da temizlikle ilgili konularda, Mısırlılar mumyalama yaparken, Araplar ilaç yapımında, Romalılar cam işlerken yani baktığımızda biz adını yeni yeni çok fazla duyarken eskiden oldukça popüler bir madendi.
BOR MADENİ NEDİR? HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?
Dünyada ki en önemli bor madeninin %70’lik kısmı Türkiye’dedir. Daha sonra sırasıyla ABD, Rusya ve Çin olarak sıralanmaktadır. Bor elementi doğada karşımıza ya tuz ya bazı elementlerle karışmış ya da kaya biçiminde çıkabilmektedir.

Bor madeni askeri, uzay, nükleer, elektronik, nanoteknoloji, cam üretimi, seramik sektörü, kimya sektörü, otomotiv sektörü, metalurji sektörü, inşaat sektörü gibi hayatın birçok noktasında kullanım alanı bulmaktadır. Bununla birlikte bor madeni en çok cam sektöründe kullanılmaktadır.

Ülkemiz de Bulunan En Önemli Bor Mineralleri Nelerdir

İçerisinde değişik oranlarda bor oksit (B2O3) barındıran maddelere bor minerali denir. Türkiye’de en çok bulunan bor mineralleri kolemanit, üleksit ve tinkaldir. Türkiye’de bor minerallerini bir devlet kuruluşu olan Eti Maden İşletmeleri işletmektedir ve dünyada bu alanda söz sahibidir.

Bor mineralleri nerelerde kullanılır;

    Cam elyafı: Bor minerali daha öncede belirttiğimiz gibi cam alanında çok fazla kullanılmaktadır. Bor madeni cama üretim sırasında çabuk erime özelliği, ısıya karşı, darbe ve çiziklere karşı dayanıklılık, ışığı kırma ve yansıtma gibi özellikleri katmaktadır.

    Seramik sektörü: Özellikle emaye yapımında kullanılan bor minerali emayenin doyma ısısını ve akışkanlığını düşürmektedir. Emayenin yapısına genelde sulu boraks katılmaktadır. Emaye metallerin paslanmasını önlemektedir. Bu nedenle kimyadan, silah yapımına ve mutfak eşyalarına kadar pek çok alanda kullanılmaktadır.

    İnşaat çimento,
    Ahşap kaplama,
    Metalurji,
    Yanmayı önleyici maddelerde,
    Nükleer araştırma ve uygulamalarda,
    Roket yakıtları,
    Hava yastıkları,
    Sağlık,
    Antifriz,
    Yakıt Pilleri,
    Yağlar,
    Kozmetik,
    Fiber optik,
    Deterjan sektöründe,
    Tarım alanında,
    Manyetik cihazlar.

Yukarıda saydıklarımız dışında daha birçok alanda bor madeni kullanılmaktadır. Bu nedenle bor madeni stratejik öneme sahip çok önemli bir madendir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar