SALAH BİRSEL KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ KISACA ÖZETİ

Salah Birsel; 1919 yılında, Bandırma’da dünyaya geldi. Türk edebiyatının köklü şair ve deneme yazarıdır. Salah Birsel Türk edebiyatının önemli isimlerinden birisidir. Bu konumuzda sizlere Salah Birsel'in kısaca hayatından ve eserlerinden bahsedeceğiz buyrun beraber okuyalım.
SALAH BİRSEL KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ KISACA ÖZETİ
Asıl ismi ise; Ahmet Selahattin Birsel’dir. İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünü bitiren Salah Birsel birçok farklı meslekler icra etti. İcra ettiği bu mesleklerden bazıları; Fransızca öğretmenliği, iş müfettişliği, kütüphane müdürlüğü, TDK yayın başkanlığı, Ankara Üniversitesi Basım Evi Müdürlüğüdür Salah Birsel; 10 Mart 1999’da yaşama veda etti.

Edebi Hayatı ve Eserleri

Şiir yazma denemelerinin ardından deneme yazmaya başladı. Modern şiir tarzını benimseyen yazar şiirlerinde; hayatı tiye alan, mizahi, sade, kendine has bir tarz yarattı. Şiirleri; Gündüz isminde ve daha birçok sayıda dergide yayınlandı.

Şiirleri; 1. Yenicilerin şiirlerini andırsa da asla bir akıma ait değil kendine has üslubu içerisinde Türk edebiyatında yerini almıştır. Deneme de ise edebiyat dünyasında önemli bir yer edinmiştir. Denemelerinde; kendi yarattığı deyişler ve kelimelerle ilgi çekti. İnkılapçı Gençlik adlı dergide birçok yazısı yayınlandı.

Salah Birsel’in Şiirleri

Bazı şiirleri şunlardır; Kikirikname, Ases, Yaşama Sevinci, İnce Donanma, Baş ve Ayak, Dünya İşleri, Haydar Haydar, Rumba da Rumba, Sevdim Seni Ey İnsan, Hacivat’ın Karısı, Yalelli, Varduman, Köçekler, Çarleston, Bütün Şiirleri, Nardenk

Salah Birsel’in Denemeleri

Bazı deneme, eleştiri ve günlükleri şunlardır; Boğaziçi Şıngır Mıngır, Kahveler Kitabı, Amerikalı Tolstoy, Hafiyeler Önde Gider, Kurtarılmış Felsefe Bahçesi, Serzegüzeşt-i Nano ve Elmas Boğaziçi, İstanbul’u Paris, Ah Beyoğlu Vah Beyoğlu, Yapıştırma Bıyık, Kediler, Puf Puf, Halley Kimi Kurtarır, Şişedeki Zenci, Şiirin İlkeleri, Bir Zavallı Sarı At, Kuşları Örtünmek, Gece Mavisi, Papağanname, Yanlış Parmak, Asansör, Günlük, Sev Beni Sev, Seyirci Sahneye Çıkıyor, Bay Sessizlik, Nezleli Karga, Aynalar Günlüğü, Gandhi ya da Hint Kirazının Gölgesinde

Salah Birsel’in Aldığı Ödüller
•    “Keçi Çobanı” ve “Kuzu Çobanı” adlı eserleriyle TRT Deneme Sanat Ödülünü aldı.
•    “Şiir ve Cinayet” adlı eseriyle TDK Deneme Ödülünü aldı.
•    “Yaşlılık Günlüğü” adlı eseriyle; Günlük kategorisinde yazılmış ilk edebi eser ödülünü aldı.
•    “Varduman” adlı eseriyle Necatigil Şiir Ödülünü aldı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar