Gelincik Hayvanı Özellikleri Nelerdir?

Sansargiller familyasından olan gelincik hayvanı, Avrupa ile Kuzey Asya'da yaşamaktadırlar. Boyları yaklaşık olarak 15-20 metreye sahip olan bu hayvanlar küçük bir yapıya sahiptirler. Genellikle saldırgan ve merhametsiz olan gelincik hayvanı, tavuk ile tavşan gibi kümes hayvanları avlayarak geçimini sağlarlar. Özellikle kümeslerdeki yumurtaları çalmasıyla ünlenen gelinciklerin ortalama yaşam süreleri 10 yıldır.
Gelincik Hayvanı Özellikleri Nelerdir?
Etçil hayvanların en küçükleri olarak bilinen bu hayvanların karınlarının alt tarafı beyaz, sırtındaki tüyler ise kahverengidir. Küçük yapılı oldukları için en küçük alanlara girebilen gelincikler, sıçan ve tarla faresi gibi hayvanlara karşı saldırgan bir tavır sergilerler. Dünyadaki fare nüfusunun artışının engellemesini sağlayan gelincikler bu özellikleri sayesinde doğa için faydalı olan bir hayvandır.

Gelinciklerin diğer bir özelliği ise kinci oldukları için eşlerine ve yavrularına zarar verenleri hiçbir şekilde unutmadıklarıdır. Güvercin ile tavuk yumurtalarına düşkün olan gelincik hayvanı, kümeslerde topladığı yumurtaları boynu veya ağzı ile kıstırarak taşırlar. Dünyada sıkça görülen gelincikler insanlar için de tehlikeli olabilirler. Özellikle kendilerine ve yavrularına zarar vermeye meyilli olan insanlara karşı olabildiğince kinci ve saldırgan olan gelincikler, insan kokusunu hafızasına kazma konusunda çok başarılıdır.

Gelincik Türleri

Gelincikler kendi arasında pek çok türe sahiptir. En çok rastlanılan gelincik türleri kısa ve uzun kuyruklu olanlardır. Bunların yanı sıra Afrika, Sibirya, Kolombiya, Endonezya, bozkır, kara ayaklı, sarı karınlı ve dağ gelinciği gibi gelincik türleri de dünyanın pek çok yerinde yaşayan hayvanlardır. Sansargiller familyasına ait olan kakım hayvanına benzeyen gelincikler, zeki ve hızlı olmasıyla bilinmektedir. Cüssesi büyük olan bu hayvanlar tavşan avlama mevzusunda çok ustadır.

Gelincik Hayvanına Karşı Alınacak Önlemler

Kırsal bölgelerde yaşayan ve hayvancılık işiyle uğraşan insanların en büyük problemleri arasında bulunan gelincik hayvanı, özellikle kümes hayvanlarını avlama ve yumurtalarını çalmasından dolayı soruna neden olur. Küçük bir bedene sahip oldukları için en küçük deliklerden bile içeri girebilirler. O yüzden ilk önlem çok küçük bir deliği bile olmayan kümesler kullanmak daha yararlı olacaktır. Dokuya duyarlı oldukları için kümesin yakınlarında lastik yakılması kısa bir sürede olsa gelinciklerin uzaklaşmasına yardımcı olacaktır.

Yorumlar

  1. Çok güzel anlatmışınız. Teşekkürler. Ancak bu hayvanın hiç mi düşmanı yok? Nasıl mücadele ederiz bununla?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mücadele etmek için zarar verdiği hayvanlara koruyucu önlemler almalıyız.

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar