NARSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDİR?

Narsistik kişilik bozukluğu (NKB), bir kişinin kendisini inanılmaz derecede güçlü, kendini üstün görme, kişisel yeterlilik, saygınlık gibi konularda zihinsel olarak meşgul olup bu durumun hem kendisine hem de başkalarına verdiği yıkıcı hasarı görememesine neden olan bir kişilik bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Bu kişiler için sadece kendileri vardır.Empati kurmazlar başkalarını anlamazlar.

Narsistik kişilik bozukluğu tanı ve özellikleri nedir?

Narsistik bozukluğu olan kişi de  atletik ve dramatik yerlerde başarılı olmak olarak tanımlanabilir.Bu kişiler dışarıdan bakıldığında kendilerini çok önemli görüyorlarmış gibi görünselerde aslında kendilerini fazlasıyla değersiz ve aşağıda görme eğilimi içindedirler. Eleştiriye asla tahammülleri yoktur. Karşılarındaki kişileri kendi çıkarlarına ve amaçlarına göre değerlendirip onları bu noktada kullanmayı severler. Ve herkesten yaptıklarına onay beklerler. Aksi şekilde davranan kişileri düşmanları olarak görüp onlara karşı nerdeyse şiddete varan bir hoşgörüsüzlük gösterir; bu kişileri asla sevmezler. Başkalarına karşı kıskançlık besler, kendilerini inanılmaz derecede beğenirler.
NARSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDİR?
Narsistik kişilik bozukluğu antisosyallik, histrionik ve Borderline kişilik bozuklukları ile karıştırıldığından teşhis koyulması oldukça zordur.

Peki o halde narsistik kişilik bozukluğu tanısı nasıl konur?

Aşağıdaki belirttiğimiz maddelerden en az beş tanesinin kişide görüldüğü takdirde narsistik bozukluk tanısı konulabilmektedir.

1.    Her zaman beğenilmek isteyen kişiler
2.    Kendisinin çok önemli olduğunu düşünen kişiler
3.    Başka insanların duygularını anlamada isteksiz kalan, empati yapamayan kişiler
4.    Kendini beğenmiş ve küstah bir kişiliğe sahip olan kişiler
5.    Sürekli olarak sınırsız güzellik, zeka, güç veya kusursuz sevgi üzerine kafa yoran kişiler
6.    Kendinin eşi bulunmaz biri olduğunu düşünen kişiler 
7.    Kendinin kayırılacak biri olduğunu düşünen ve hak kazandığını zanneden kişiler
8.    Başkalarını kendi çıkarları için kullanan kişiler
9.    Başkalarını kıskanan ya da başkalarının onu kıskandığını düşünen insanlar

Narsistik kişilik bozukluğu neden olur?

Genel olarak insanlar, çocuk yaşlarında karakterlerinin sağlanması ve korunması için, çevreden desteğe ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle bu yaşlarda anne babasından yeterince sevgi ve ilgi göremeyen çocuklarda duygusal gelişimin yeterli olmadığı görülmektedir. Yada bunun aksi fazla ilgi ve çocuğu olduğundan daha fazla övmek de aynı şekilde olumsuz bir gelişime katkı koymaktadır.

Bunların dışında çocukluk döneminde travma geçiren veya ailesinde bu tür bozukluk olan kişilerde Narsistik kişilik bozukluğu görülme olasılığı çok yüksektir.

Narsistik kişilik bozukluğu nasıl tedavi edilir?

Bu bozukluk zaman içinde kronik bir hal aldığından tedavi edilmesi oldukça güçtür. Tedavide kişinin özbenliğine saygı duyması ve kendini gerçek anlamda önemsemesi amaçlanır. Tedavi sırasında terapistlerin gerçek benliğe ulaşıp, yapay benlikle birlikte çalışma yürütmesi hastanın iyileşme sürecinde çok önemlidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar