AÇLIK DUYGUSU NEDİR? AÇLIK DUYGUSU NASIL GEÇER?

Hani hep duyduğumuz çok klişe bir söz vardır. Pazartesi diyete başlıyorum ama bir türlü devam edemiyorum.Yada sofradan kalkıyorum ama hemen acıkıyorum veya canım tatlı istiyor. İşte bu sözler genel anlamda kilolarından şikeyetçi olan kişilerin sözleridir.

Bu sözleri duyan uzmanlar bu kişilerin mutlaka açlık duygusu veya duygusal açlık olarak ifade edilen psikolojik bir durum içerisinde olduklarını ifade ediyorlar.

Peki nedir açlık duygusu?

Kişinin fiziksel olarak duyduğu normal açlığın dışında beyin açlığı durumudur.Beyin açlığı kişinin stres, yalnızlık, aşırı üzüntü,boşanma ,yakın kaybı,tükenmişlik sendromu, iş kaybı gibi kişinin negatif duygularını besleyen durumlar sonucu kişinin fiziksel olarak tok olduğu halde aç hissedip bir şeyler yeme ihtiyacı içerisene girme durumudur.
AÇLIK DUYGUSU NEDİR? AÇLIK DUYGUSU NASIL GEÇER?
Özellikle kadınlarda daha fazla görülen açlık duygusu yüzünden birçok kadın kilo vermekte oldukça zorlanmaktadırlar.Bu nedenle uzmanlar kilo vermekte çok zorlanan kişilere midelerinden önce beyinlerini doyurma uyarısında bulunurlar. Çünkü, eğer açlık duygusu yenilemezse şişmanlık kaçınılmazdır.

Açlık duygusunu nasıl anlarız?

Bunu anlamak aslında oldukça basittir.Bunun için kendinizi birazcık takibe alırsanız bunun cevabını hemen kendinize verebilirsiniz.Eğer yemekten kaltıktan sonra daha iki saat geçmeden direk açlık hissediyorsanız veya hemen yemek sonrası bir şeyler yeme ihtiyacı duyuyorsanız o zaman sizde açlık duygusu veya duygusal açlık söz konusu demektir.

Eğer böyle bir durumunuz var ise bunun için psikolojik bir destk alınması gerçekten çok önemlidir. Ama psikolojik destekle birlikte aşağıda belirttiğimiz önerilerede uyarsanız bu duyguyu yenmeniz çok daha kolay olacaktır.

Açlık duygusunu nasıl geçiririz?

1.    Bu tür bir şikâyetiniz var ise bunun için yeme günlüğü tutmanızı öneriyoruz ilk olarak. Bu deftere her gün yediklerinizi not edin bu sayede her gün ne kadar gereksiz yemek yediğinizi fark ederek duygusal açlığınızı test etmiş olursunuz.

2.    Bir çok kişide duygusal açlık özellikle tatlı krizi şeklinde ortaya çıkmaktadır.Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız kendinize on dakika sonra yiyeceğeinizi söyleyerek beyninize bu şekilde sinyal gönderin.Sonrasında müzik dinlemek,başka bir işle uğraşmak mümkünse dışarı çıkıp temiz hava almak gibi şeyler yaparak bu duygunuzu erteleyin.

3.    Fiziksel olarak aç olmadığınız halde eğer açlık duygusu yaşıyorsanız bu konuda yakınlarınıza bu sorununuzdan bahsedin ve size destek olmalarını size abur cubur tarıznda şeyler ikram etmemelerini rica edin.

4.    Pazartesi başlayıp bitiremediğiniz diyet için stres yapmayın ertesi gün tekrar pazartesiymiş gibi diyete kaldığınız yerden devam edin.

5.    Açlık duygusunun en büyük sebebi olan stresi yenmek için kendinizi iyi hissettirecek aktiviteler yapın.

6.    Yine en çok yapılan hatalardan biri olan bir parçadan bir şey olmaz tarzındaki davranışlardan uzak durun.Unutmayın ki bu küçük lokmalar ciddi kaloriler içerebilmektedir.

7.    Çok dayanılamayacak derecede açlık duygusu hissediyorsanız o zaman kendinize mâni olmayın. Çünkü bu durumda yememek bu duygunun daha da artmasına neden olacağından daha fazla yememize sebep olur. O nedenle bu duygunuzu bastırmak için fazlaya kaçmadan biraz yiyin.

8.    Son olarak diyet esnasında kilo alıp vermek tekrar tekrar diyete başlama durumları daha fazla kilo almaya neden olmaktadır. Bu nedenle bir beslenme uzmanından destek almak ve fikirlerini uygulamak size çok daha fazla yardımcı olacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar