Dinamiti Kim Buldu? Dinamitin Kısaca İcadı

Dünyada yaşamı kolaylaştırmak için bir çok icat bilim insanları tarafından keşfedilerek insanların hizmetine sunulmuştur. Dinamit bu icatlar arasında sadece bir tanesi evet dinamitin icadı insan oğlu için çok faydalı fakat savaşlarda kullanılmasınında iyi bir şey olmadığı kanısındayım. Dinamit icat edilmeden önce tünel gibi yol yapımları çok zor olmaktaydı dinamit icat edildikten sonra ise ulaşım için yollar ve tünellerin yapımı kolaylaşmıştır.
Dinamiti Kim Buldu? Dinamitin Kısaca İcadı

Dinamiti kim bulmuştur?

Aslında dinamitin iki ayrı hikayesi var bunlardan birincisi 1846 yıllarında Sobrero adında İtalyan bilim adamı nitrogsilerini bulmuştur fakat bu madde en ufak sarsıntı esnasında patlamaktaydı bu nedenle çok tehlikeli olduğu için cesaret edip kullanılamıyordu bu yüzden işe yaramamıştı.

Dinamiti bulan kişi Alfred Nobel'dir isterseniz Alfred Nobel kimdir kısaca hayatını sizlere anlatalım. 1833 yılında Stokholm şehrinde doğan nobel Amerika'da öğrenim hayatını tamamlamıştır. Alfred Nobel patlayıcı madde bulmak için çok çalışmış yaptığı bir çok deney esnasında hayati tehlikeler atlatmıştır. Bunlardan birisi ise deney yaparken nitrogsilerin patlaması sonucu yanındaki iki çalışma arkadaşı hayatını kaybetmiş kendisi hafif yaralanarak hayatta kalmıştır. Hatta mahkemeye verilmesine rağmen iş kazası olması nedeniyle berat etmiş çalışmalarını bırakmayıp sürdürmüştür.

Dinamiti Kim Buldu? Dinamitin Kısaca İcadı
Alfred Nobel şansının yanında olduğu bir gün tesadüfen dinamiti bulmuştur. Yine bir gün deney yaparken nitrogsilerin dolu tüpün çalışma masasının kenarındaki kum yığınına düşmesi sonucu Nobel çok düşünmüş ve patlamaması sonucu nitrogsileri kum haline alması sonrasında aklına yeni fikirler gelmiştir. 1866 yıllarında nitrogsileri selülozla ve kumlu kile karıştırarak 3 veya 4 cm eninde 20 cm uzunluğunda çubuklar yapmıştır. Bu çubukları yaptıktan sonra adını dinamit koymuş ve artık aranan yeni patlayıcı bulunmuştur.

Dinamiti kim buldu sorusuna net yanıt verecek olursak Alfred Nobel bulmuştur diyebiliriz. Evet dinamitin icadı sonrası tüneller, tren yolları ve yollar yapılmaya başlamıştır. 1871 yıllında ise Alpler'de Mont Cenis tüneli yapılmış uzunluğu ise 13 km'dir. 1881 yılında ise Gotthard tüneli yapılmış bunun uzunluğu ise 15 km'dir. Dinamit icat edildikten sonra hayatı kolaylaştırmış olsa da zamanla amacını aşıp savaşlarda kullanılmaya başlamıştır.

Hani yabancı ülkelerde Nobel ödülü altında yarışmalar yapılarak kişilere Nobel ödülü verilmektedir bunun nedeni ise Alfred Nobel'in dinamitin icadından sonra savaşlarda kullanılarak insanların ölmesi sonucu Nobel çok üzülmüş Nobel Vakfı kurarak bütün servetini bu Vakfa bağışlamıştır. Vicdan azabı çeken Nobel servetinden gelen parasını edebiyat, fizik, tıp, kimya ve barış için çalışan insanlara verilmesini vasiyet etmitir.
Sonrasında bu 5 alanda yarışma yapılarak en çok hizmeti kim vermiş ise Nobel ödülünü o na verilmesi kararlaştırılmıştır. Her sene adını duyduğumuz Nobel ödülünün nerden geldiğinide bu sayede öğrenmiş olduk.

Yorumlar

  1. Dinamit doğru kullanıldığı takdirde insanoğlunun çok işine yarayacak bir buluştur. Birçok tünel, dinamit patlatılarak açılıyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar