FRANZ KAFKA KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ KISACA ÖZETİ

Bugün sizlere 20. yüzyılın ve modern Alman edebiyatının önde gelen yazarlarından biri olan Franz Kafka’dan bahsetmek istiyorum.

3 Temmuz 1983 yılında orta sınıf bir Yahudi ailesinin ilk çocuğu olarak Prag'da dünyaya gelen Franz Kafka o zamanki milletler mozaiği olan Avusturya İmparatorluğuna bağlı Bohemya Krallığında yaşadı. Anadil olarak Almancayı konuşan aile bunun yanı sıra Çekçeyi’ de konuşabiliyorlardı. İki erkek kardeşini çok küçük yaşta kaybeden yazar daha sonra üç kız kardeşini de Nazi soykırımında kaybetmiştir.
FRANZ KAFKA KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ KISACA ÖZETİ
Yine Kafka’nın 1920li yıllarda tanıyıp hayatında çok önemli bir yere sahip olan hatta Milenaya mektuplar adlı romanında başlıca kahramanı olan Milena Jesenska da bu tanışmadan yirmi yıl sonra Nazi kampında hayatına veda edecekti. Franz Kafka’nın ironik ve özgün tarzdaki romanları yazmasının temel sebeplerini oluşturacaktı.

Hayatta olduğu süre boyunca tanınmayan ve maddi anlamda oldukça zor koşullarda bir hayat mücadelesi veren Kafka’nın tanınması ölmeden önce eserlerini imha etmesi için verdiği arkadaşı Max Brod'un onun vasiyetinin tersi yönde hareket etmesi sayesinde olmuştur. Bu eserlerin yayımlanmasından sonra Kafka dünya edebiyatının tanınan başlıca yazarları arasına girmiştir.
Bu eserlerinin arasında batı toplumun içine düştüğü yalnızlık ve yabancılaşma sürecini son derece etkileyici bir şekilde anlatan dilimize dönüşüm veya değişim olarak çevrilmiş olan kitabı en ünlü kitapları arasındadır.

Yapıtlarında insanın gizli kalmış korkularını, burjuva yaşamının içinde bulunduğu sahte insan ilişkilerini, bürokrasinin çıldırtan işleyişini gözler önüne sermektedir. Karamsar tabiatı eserlerindeki karakterlerinde çaresizlik içinde kıvranmalarını anlatmasına vesile olmuştur. Nitekim Dava'nın kahramanı Josef K. neyle suçlandığını bir türlü öğrenemeyerek yavaş yavaş karanlığa gömülür. Aynı durum Şato adlı romanının kahramanı kadastro memuru Bay K'da da görülmektedir. Diğer eserlerinden farklı olan Kayıp adlı romanında ise   yazar daha iyimser bir tutum takınmıştır.

Romanlarındaki bu tutumun zorluklarla geçen hayatına bir de 1917 yılında verem olduğunu öğrenmesi üzerine içine düştüğü bu çaresizliği de sebep olduğunu eklemeden edemeyeceğim.

Ömrümün son altı ayını bir sanatoryum da geçiren Franz Kafka 3 Haziran 1924'te 41 yaşında yaşama veda etti.

Franz Kafka'nın başlıca Eserleri, 

ROMAN
Dava, (1925)
Şato, (1926)
Kayıp, (Amerika) (1927)
HİKÂYE
Değişim, (1915)
Bir Savaşın Tasviri
Taşrada Düğün Hazırlıkları
Şarkıcı Josefine ya da Fare Ulusu
Ceza Sömürgesi (1919)
Çin Seddi
Bir Akademiye Rapor
Mektuplar
Milena'ya Mektuplar
Babaya Mektup
Günlükler
Günlük 1-2
Aforizmalar

Yorumlar

Popüler Yayınlar