FARENJİT NEDENLERİ VE TEDAVİSİ?

Faranjitin neden olduğuna geçmeden önce farenjitin ne olduğuna kısaca değinmek istiyorum. Farenjit, boğazın, burun ve ağız boşluğunun arkasında, bademciklerin bulunduğu bölümünde bir takım nedenlerden ötürü meydana gelen iltihaplanmadır.

Farenjit neden olur? sebepleri nelerdir?

1.    Virüs ve Bakteriler: Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara neden olan virüsler yüzünden oluşan üst solunum yolu rahatsızlıkları nedeniyle kişide akut faranjit görülebilir.
FARENJİT NEDENLERİ VE TEDAVİSİ?
Bazende mikroplu bir noktaya burnunuzu değdirmeniz bile farenjit’e neden olabilir.

Genel olarak kış aylarında görülen farenjit öksürük benzeri nedenlerden dolayı ailenin tüm fertlerinde görülebilmektedir. Bu arada farenjit için bilinçsiz antibiyotik kullanımı hastalığın geçmesini sağlamaz.

2.    Boğaz Tahrişi: Virüslerin dışında alkol kullanımı, sigara, kuru ve tozlu hava,  hava kirliliği, çok sıcak ya da soğuk yiyecek-içecekler , geniz akıntısı gibi boğazı tahriş eden faktörler kronik farenjite yol açan etkin sebeplerdendir.

3.    Reflü: Birçok kişinin hastalıktan müzdarip olduğu reflü rahatsızlığıda, hastalıktan kaynaklı mide asitlerinin yemek borusuna kaçması yüzünden  boğazda oluşan tahriş nedeniyle kronik farenjite neden olabilir.

4.    Burun Tıkanıklığı: Sadece gribal nedenlerden ötürü değil bazı kişilerde burunda oluşan geniz eti ve burun kemiğinin yamuk olması yüzünden burunda oluşan tıkanıklıkda faranjit görülmesinde rol oynayan nedenlerden biridir.

5.    Alerjenler: Çim poleni veya ağaç poleni benzeri havada uçuşan alejenler yüzünden tıkanan burunun tahriş olması farenjit’ e neden olmaktadır. Ayrıca saman nezlesi hastalığı kronik farenjit nedenlerindendir.

6.    Sigara ve Alkol Tüketimi: Sadece sigara içmek değil, sigara içilen ortamlarda bulunmak da kronik farenjit açısından risk oluşturmaktadır.

7.    Hastalıklar: Sürekli boğaz ağrısından yakınanlarda kronik farenjit ağız, burun ve üst solunum yollarını etkileyen, sinüzit ,saman nezlesi ya da kronik öksürük gibi hastalıklardan kaynaklanabilmektedir.

Farenjit tedavisi nasıl yapılır?

İlk başta şunu belirtelim geçmeyen bir boğaz ağrınız var ise rast gele tedaviler yerine bir doktora görünüp farenjit olup olmadığınız konusunda teşhis konulmasına göre hareket etmelisiniz. Çünkü her boğaz ağrısı farenjit değildir. Ve her farenjit’ in tedavisi de aynı değildir. Ancak virüslere bağlı faranjitte antibiyotikler işe yaradığından çok gerekli olmadıkça diğer sebeplerden kaynaklanan farenjit hastalarına antibiyotik verilmez. Ancak ciddi enfeksiyonlarda ya da bağışıklık sisteminin çok zayıf olduğu vakalarda  antibiyotik önerilebilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar