DEVE DİKENİ TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Devedikeni, papatyagiller ailesinden gelen birtakım dikenli bitkilere verilen genel addır. Halk arasında Deve kengeli, meryemana dikeni, sütlü kengel ve şevkülmeryem olarak da bilinir. Bakımlı olmayan yol kenarları, kaya dipleri ve taş diplerinde bol miktarda yetişmektedir. Otsu bir bitki olan deve dikeninin ortalama ömrü 2 yıldır. Deve dikeni en fazla 1 metre kadardır. Baharın gelişiyle birlikte yeşil ve top şeklinde bir görüntüye sahip diken topluluğu şeklindedir. Büyüme aşamasında mor renkli çok güzel bir çiçek açar. Beyaz renkte açan bir türü daha vardır. Kırmızı ve pembe tonda renklerde açan çiçekleri ile fark edilirler.
DEVE DİKENİ TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Özellikle peyzajcıların zararlı ot olarak kabul ettiği ve düzenlenen hiçbir bahçede görülmeyen deve dikeni aslına bakarsanız vücudu toksinlerden arındıran oldukça faydalı ve insan sağlığına yararı tescillenmiş bir bitkidir.

Devedikeni tohumu; 13.03.1986 yılında Alman resmi gazetesinde yayınlanarak çağdaş bitkisel bir ilaç tanımıyla yürürlüğe girmiştir. Ve o tarihten günümüze kadar modern tıbbın vazgeçilmez bir unsuru olarak yer almaktadır. O tarihte çıkarılan yasaya göre devedikeni tohumu doğal bileşiminde kullanılır, herhangi bir madde katılamayacağı veya bileşimindeki maddelerden bazılarının ayrılamayacağı önemle belirtilmiştir.

Çok sayıda firma tarafından hazır ilaç olarak da üretilmektedir. Örnek vermek gerekirse Alepa, Cefasilymarin, Legalon, Phytohepar, Silibene, Silicur vb. olarak ifade edilmektedir. Deve dikeni tohumu karaciğer hastalıklarına karşı modern tıpta en fazla yararı görülen tohum olarak kullanılmaktadır. Hazımsızlık, siroz, hepatit ve karaciğerde yağlanma gibi hastalıklara karşı deve dikeni bitkisinin sadece tohum olan bölgesi, yani dış çevresindeki tüyler ve sert yapılardan uzaklaşmış olan bölümü kullanılmaktadır. Karaciğere zarar veren çok fazla etkiyi ortadan kaldırmakla birlikte var olan sorunlarında hafiflemesi hususunda oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Bunların dışında bağırsak ve mide sorunu yaşayan kişilerde deve dikeni tohumu kullanarak bu sorunlarına çözüm bulmaktadırlar.

Daha öncede belirttiğimiz gibi deve dikeni tohumu kullanılırken yanında başka bir şey kullanılmamalı tedaviye uygun herhangi bir madde daha eklenmemelidir. Deve dikeni tek başına yeterli olacaktır. Deve dikeni tohumu iki şekilde kullanılmaktadır.

Deve dikeni tohumu karaciğer hastalıkları için eczanelerde satılan tabletlerle alınmaktadır. Mide ve bağırsak için ise deve dikeni tohumu çayı olarak bilinen ezilmiş tohumun demlenerek içilmesi tedavi için uygun olan şeklidir. Bitkiden günde 15 gr kullanmak yeterli olmaktadır. Fazla tüketmek artı bir yarar sağlamayacaktır. Bugüne kadar tespit edilmiş bir yan etkisi olmamakla birlikte nadir olarak bazı kişilerde düşük düzeyde ishale neden olmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar