DAN BROWN KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ KISACA

Bugün sizlere her romanı satış rekorları kıran benim de çok sevdiğim bir yazar olan Dan BROWN’dan bahsetmek istiyorum. Dan BROWN, 22.Haziran.1964 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin ellinci eyaleti olan New Hampshire bağlı Exeter kasabasında dünyaya gözlerini açmıştır.ABD’li yazar Amherst koleji ve ardından Philips Exeter Akademisin’den mezun oldukktan sonra bir süre İngilizce öğretmenliği yaparak hayatını sürdürmüştür.

Daha sonra çocukluğundan beri ilgi alanı olan gizli hükümet örgütleri ve  şifre bilimi hakkında roman yazmaya başlar. İlk romanı olan “ DİJİTAL KALE’yi “ 1996 yılında yazmıştır. Sırf kendi ilgi alanından dolayı yazdığı bu kitap daha yayınlanır yayınlanmaz elektronik kitap listelerinde bir numaraya yükselmiş ve bu satış Don BROWN’ın roman yazarlığına devam etmesine de vesile olmuştur.
DAN BROWN KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ KISACA
Dijital Kale romanında Amerikada’ ki Ulusal güvenlik teşkilatı ile sivil halk arasında yaşanan ince çizgiyi irdelemektedir.

Don BROWN, ilahiyat müzisyeni bir anne ile ödüllü bir matematik profesörü olan babanın oğludur.Bu nedenle hem bilimden etkilenmiş hemde dini felsefenin etkilerini hissederek büyümüştür.Hayatı boyunca yaşadığı bu etki alanları yazarın ikinci romanı olan “ MELEKLER VE ŞEYTANLARI “ yazmasını sağlamıştır.2000 yılında yazdığı bu roman İsviçrede bir fizik labaratuvarında başlayıp Vatikan’da son bulan bilim ve din alanında gidip gelen müthiş bir gerilim  romanıdır.

İkinci romanı da aynı şekilde satış rekorları kıran yazar burdan aldığı hızla 2001 yılında üçüncü romanı olan İhanet noktasını yazdığında artık herkesin tanıdığı bir yazar haline gelmişti.Yazarın bu romanı da yine melekler şeytanlar  gibi tekno gerilim türünde bir romandır.

Bu romanın ardından 2003 yılında tüm dünyada satış rekorlarını kıran ve birçok kişinin ilk okuduğu kitap olan “Da Vinci Şifresini” yazmıştır. Bu romanın satışı hatta daha sonra diğer romanlarının da daha önce okumayanlar tarafından okunmasına vesile olmuştur. Katıldığı tüm toplantılarda ve televizyon programlarında büyükbabasının mason olduğunu ve ondan çok fazla etkilendiğini ifade etmiştir.Ayrıca evinin bir takım köşelerinde beyaz eldivenler ve garip önlüklere rastladığını da ifade etmiştir. Hatta yazarın 2009 yılında yazdığı “KAYIP SEMBOL “ romanını da büyükbabasının etkisinde kalarak yazdığı düşünülmektedir.

Son romanı 2013 yılında yazdığı ve yakın zamanda sinema filmi olarak vizyonda olan “CEHENNEM” adlı romanıdır.Yazarın bu romanı dışında Melekler ve Şeytanlar ve Da Vinci Şifresi adlı kitapları da sinemaya uyarlanmıştır.Yazarın bu kadar başarılı olmasının diğer bir sebebide sanat tarihçisi ve ressam olan eşinin çalışmalarına sağladığı destek ve eserlerine sağladığı fon olmasıdır.

Eserleri
CDs
SynthAnimals, yazarın yaptığı bir çocuk albümüdür.
•    Perspective, 1990, Dalliance. Musik CD'si
•    Dan Brown, 1993, DBG Records
•    Angels & Demons, 1994, DBG Records
•    Musica Animalia, 2003, 15 parçadan oluşan hayvanları kapsayan çocuk şiir ve şarkı cd’sidir.

  Romanları,
•    Dijital Kale (1998)
•    Melekler ve Şeytanlar (2000)
•    İhanet Noktası (2001)
•    Da Vinci Şifresi (2003)
•    Kayıp Sembol (2009)
•    Cehennem (2013)

Yorumlar

Popüler Yayınlar