NEDEN KİLO ALIYORUZ ŞİŞMANLIYORUZ?

Aslına bakarsanız pek çoğumuzun kilo almakla ilgili sıkıntıları vardır. Ne güzel olurdu sevdiğimiz şeyleri rahat rahat yiyip kilo almasak. Sonrasında da bu kiloları vermek için uğraşmasak. Peki neden kilo alıp şişmanlıyoruz, bizi şişmanlatan ne hiç merak ettiniz mi? Merak edenler yazımızı okumaya devam ederek sorularına cevap bulabilirler.

Neden kilo alıp şişmanlıyoruz?

Öncelikle şişmanlık nedir? Hangi koşulda şişman kabul ediliyoruz diyecek olursak. Şişmanlık Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından kişilerin yaş, boy ve cinsiyetine göre belirlenmiş normal standartların üstünde bir vücut ağırlığı ve yağ oranına sahip olunması durumu olarak tanımlanmaktadır.
NEDEN KİLO ALIYORUZ ŞİŞMANLIYORUZ?
Şişmanlık veya fazla kilolu olma durumu asıl olarak yiyecekler yoluyla alınan kalorinin vücudun normal harcama kapasitesinin üzerinde olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden yediğimiz yiyeceklerden alınan kalorinin harcanan kalori miktarından fazla olması sonucu vücut da yağ stoklanmaya başlar. Kilo alma ya da şişmanlama genel olarak besin alımının artması sonucu ortaya çıkan bir durum olmakla birlikte hayatın kimi dönemlerinde bu durumun meydana gelmesine zemin hazırlamaktadır.

Yanlış beslenmenin dışında diğer bir şişmanlama sebebi olarak da hareketsizlik gösterilmektedir. Bu neden de kişi çok fazla yemek yemediği halde hareketsizlik yüzünde vücudun harcadığı enerji oranının çok fazla olmaması ya da azalması sonucu kişide kilo alımı başlar. Özellikle masa başında çalışma, sporu bırakma, her yere araba ile gitme, şişmanlama nedeniyle hareketlerin kısıtlanması veya herhangi bir rahatsızlıktan ötürü hareketsiz kalma gibi nedenler harcadığımız enerji miktarının azalmasına ve bunun sonucunda kilo almamıza neden olur.

Yine son dönemlerde hem ülkemizde hem de dünyada artan beslenme alışkanlıklarının yerini fast food olarak tabir edilen yiyecekler kilo alımını hızlandırmaktadır. Bunun dışında çok fazla alkol tüketimi, yüksek kalorili besinler, kızartmalar, hamur işleri, tatlılar ve hızlı yemek yemek de kilo alma sebepleri arasında gösterilmektedir. Ayrıca yeterince su içmemek de kilo alımına neden olur.

Beslenme ile ilgili yapılan diğer bir yanlış da geceleri yemek yemek, öğün atlayıp abur cuburla beslenmek de kilo alınmasını sağlar. Yetersiz beslenme yeterince meyve ve sebze yemeyip vücudun ihtiyacı olan vitamini almamak da şişmanlama nedenleri arasında gösterilmektedir.

Bunun dışında çok fazla doğum yapma, hamilelik ve lohusalık dönemlerinde alınan iştah artışı sonucu alınan fazla kilolar da şişmanlama sebebidir. Bunun dışında hormon hastalıkları, depresyon, pankreas, tiroitlerin yavaş çalışması veya hiç çalışmaması, böbrek üstü bezi hastalıkları da kortizon ve kemoterapi tedavileri de istemeden de olsa kilo alınmasına neden olmaktadır.

Son olarak belirtmek isterim ki eğer kilo alıp şişmanlamak istemiyorsak yukarıda saydığımız hatalara düşmemek doğru beslenmek ve hayatımıza spor ilave etmek kilo almamızı engellemekle kalmayacak aynı zamanda şişmanlığın getireceği hastalıklara da yakalanmamamıza neden olacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar