ÇANAKKALE ŞEHİTLER ABİDESİ HİKÂYESİ VE ÖZELLİKLERİ

Çanakkale savaşı bugün ülkemizin katıldığı birinci dünya savaşında önemli mihenk taşlarından biridir. Tüm dünyada herkesin kafasında “ Çanakkale geçilmez “ diye bir kavram oluşmasına neden olmuştur. Herkesin kolay lokma diye gördüğü gencecik delikanlılar tüm o olumsuz koşullara rağmen düşman askerini Çanakkale’den içeri sokmamıştır.
ÇANAKKALE ŞEHİTLER ABİDESİ HİKÂYESİ VE ÖZELLİKLERİ
Seddülbahir olarak bilinen cephede 253 bin şehit verilmiştir. İşte bugün bu cephede şehitlerimiz için yapılmış bir anıt bulunmaktadır. Anıtın projesi planlanırken Türk milletinin vatanın savunması için gerekirse canını verip yine de ülkesini savunacağı tüm dünyaya bir nevi bu şekilde ilan edilmiştir.
Çanakkale şehitler abidesi projesi yapımı için milli savunma bakanlığı 1944 yılında bir yarışma düzenlemiştir. Anıtın fikir babası aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ünde silah arkadaşı olan ve aynı zamanda ilk askeri pilot olan emin Nihat Sözer’idir.

Anıtın ilk olarak Gelibolu yarımadasında bulunan Alçıtepe’de yapılması planlansa da arazinin uygun olmamasından sonra Hisarlık burnunda Morto ‘ya hakim 50 metre rakımlı olan Hisar Burnuna yapılmasına karar verilmiştir. Anıt yarımadanın her yerinden görülecek şekilde yapılmıştır.

Uzaktan bakıldığında Mehmetçiğin “ M “ harfi şeklinde gözükmektedir. Anıtın ilk olarak 1952 yılında yapılmasına karar verilmiş. 19 Nisan 1954 yılında temeli atılmış olmasına rağmen maddi yetersizliklerden dolayı birkaç defa yapımı durmuştur. 15 Mart 1958 yılında sadece gövde kısmı yapılabilmiştir.

Daha sonra Milliyet gazetesinin para toplamak için yaptığı kampanya sonucu yeterli oranda para toplanarak 20.08.1960 yılında açılmıştır. Şehitler abidesi 625 metre kare alanı kapsamaktadır. 41,70 metre yüksekliğindedir. Toplamda dört sütün üstündedir. Her ayağın yani sütunun arası 10 metredir. Ve bu sütunların ebadı 7,5 x7,5 metre şeklinde yapılmıştır.

Anıtın tavanına mozaikten Türk bayrağı işlenmiştir. Anıtın ayaklarının üzerinde sekiz adet rölyef bulunmaktadır. Bu rölyeflerden denize bakan dört tanesi yapılan deniz savaşlarını, karaya bakan diğer dört tanesi de kara savaşını anlatmaktadır. Anıtın içerisinde 25m’lik bir bayrak direği bulunmaktadır.

Bu bayrak direğinin aynısı aynı zamanda Anıtkabirde de bulunmaktadır. Bu direkler Amerika’da yaşayan Nazmi celal tarafından hediye dilmiştir. Anıtın altında aynı zamanda bir müze bulunmaktadır. Anıt 2005 yılında restorasyon işleminden geçmiş 2007 yılında yeni bir şehitlik daha yapılarak bugün ki şeklini almıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar