KORONER ARTER HASTALIĞI NEDİR? KISACA

Kroner arter, kalbin etrafını saran bir damar çeşididir. Kalp sağlığı için oldukça önemli bir damardır çünkü kalp bu damar sayesinde beslenir. Kroner arter rahatsızlığın temelinde beslenme sorunları yatar. Sağlıksız ve düzensiz bir beslenme alışkanlığı sonucu kroner arter damarları sahip olduğu gevşeme özelliğini yitirir.
KORONER ARTER HASTALIĞI NEDİR? KISACA
Damar gevşeme yapamadığı için damarda biriken kötü yağlardan da kurtulamaz. Bu sebeple damar tıkanır ve kalbe oksijen ve besin gönderiminde engel oluşur. Bu rahatsızlığa ise kroner arter hastalığı denilir. Kroner arter hastalığın bir diğer sebebi de yaş ilerlemesidir. Bu yüzden belirli bir yaştan sonra sağlıksız şekilde beslenmeye devam eden kişilerde görülme olasılığı da oldukça yüksektir.

Kroner Arter Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kroner arter hastalığının bazı durumlarda hiç bir belirtisi olmayabilirken bazı durumlarda ise ağır belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bu tamamen hastalığın şiddetine bağlı olarak değişen bir durumdur.

Çok şiddetli aşamada kalpte tıkanma oluştuğu için kalp sıkışması ve ya göğüs ağrısı oluşabilir. Ayrıca kalp krizinde yaygın olarak görülen belirtilerden olan kolda karıncalanma hissi ya da uyuşma da görülebilir. Hastalık şiddetlendikçe kalp krizi oluşma riski de artar. Bu sebeple bu gibi belirtilere rastlandığında hiç vakit kaybetmeden hastanenin acil servisinden yardım talep edilmelidir.

Kroner Arter Hastalığının Sebepleri Nelerdir?

 Kroner arter hastalığın pek çok farklı sebebi bulunmaktadır. Bu sebeplerden en sık rastlanılanları şunlardır;

•    Sağlıksız şekilde beslenilmesi ve aşırı yağlı gıdaların tüketilmesi

•    Düzenli beslenmemek ve öğün atlayarak aşırı gıda tüketmek

•    Spor yapılmaması ve günlük hareket seviyesinin düşük olması

•    Fazla kilolu olunması

•    Gün içinde aşırı stres oluşturan işlerle uğraşılması

•    Yoğun bir tempoyla dinlenme fırsatı bulunamadan sürekli çalışmak

Yukarıda bahsedilen durumlar kroner arter rahatsızlığına sebep olabileceği gibi bahsedilmemiş olan diğer durumlarda sebebiyet oluşturabilir. Bu sebeple kroner arter rahatsızlığının belirtilerine dikkat edilmeli ve herhangi bir belirtiye rastlandığı takdirde vakit kaybetmeden uzman bir doktora danışarak yardım alınmalıdır. Kroner arter rahatsızlığı ciddi bir hastalıktır. Ve zamanında tedavi edilmez ise kalp krizi gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar