LEONARDO DA VİNCİ KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ KISACA ÖZET

Leonardo da Vinci 1452 yılında İtalya’ da dünyaya gelmiş Rönesans döneminde yaşamış engin bir filozof, ressam, mucit ve bilim adamıdır. Aynı zamanda mimar, mühendis, astronom, matematikçi, heykeltıraş, anatomist, müzisyen ve yazardır. Sizin de gördüğünüz gibi neredeyse bir insanın yapabileceği her şeyi yapmış nadir insanlardan biridir. Günümüzde daha çok ressamlığı ile akıllara gelse de dünyanın gelmiş geçmiş en büyük dehalarından ve sanatçılardan biri olarak kabul edilen bir hezarfendir.
LEONARDO DA VİNCİ KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ KISACA ÖZET
Leonardo’nun annesi, köylü hizmetçi bir kızın evlilik dışı çocuğu, babası ise hukukçudur. Leonardo dünyaya geldikten hemen sonra dedesinin evine gönderilir. Ve bir daha annesini göremez. Daha çocukluk yıllarında matematiğe olan ilgisi ve resim yeteneği konusunda çok fazla dikkat çekmiştir.

On altı yaşına geldiğinde dönemin tanınmış ismi olan Andrea del Verrochio onu kendisine çırak olarak alır. Bu çıraklık sırasında kil, mermer, ağaç ve metal işleme konusunda oldukça başarılı olur. Ayrıca bir sanatçının anatomi, Grek ve Latin klasikleriyle felsefe ve matematik bilmesi gerektiğini düşünen hocası sayesinde bu konularda da eğitim alır. 26 yaşına kadar çıraklık eğitimine devam eden hezarfen Artistler loncasına başvuruda bulunur ve kabul edilir.

Artistler loncası onun için özgürlüğü de bir adım olmuştur. Artık eşsiz resimler yapmasının dışında aynı zamanda yaptığı mühendislik çalışmalarıyla da dönemin düklerinin dikkatini çekmeyi başararak onların saraylarında yaşama şansını yakalamıştır.

Leonardo da Vinci sanat dışında da birçok çalışma yapsa da birçok çalışmasını ona ilginç gelen başka bir çalışma yüzünden yarım bırakmış. Sanat da gösterdiği disiplini diğer alanlarda tam olarak göstermemiştir. Anatomi hakkında da çalışmalar yaptığını belirttiğimiz sanatçının 750’e yakın çizimlerini hayvan ve insan cesetlerinin üzerine çizmiştir. Genel olarak bilimsel çalışmalarını gizli tutmuş. Hatta bu yazıları kendi okuyabileceği şekilde yazmıştır.400 yıl kadar bir mahzende kapalı kaldıktan sonra bulunan yazılarının 5000 sayfalık kadarının sağdan sola yazıldığı ve ancak bir ayna yardımı ile okunabilmesi gerçekleşmiştir.

Leonardo da vinci coğrafya, jeoloji ve fizyoloji alanında da birçok çalışma yaptı. Şehir planlama, mimarlık gibi alanlarda birçok proje ile uğraştı. Yine fizyoloji alanında kanın işlevi alanında yaptığı çalışma daha sonra Harvey tarafından kan dolaşımı olarak tanımlanacaktır. Astronomi alanında Kopernik teorisine de öncülük yaptığı bilinmektedir.

Yaptıklarını satırlara sığdıramayacağımız dünya dehası olan Leonardo da Vinci son dönemlerini “Nasıl yaşamam gerektiğini anlamaya başladığımda nasıl öleceğimi de gördüm “diyerek belirtmiştir. Sürekli bir şeyler yaratma ve üretme çabasıyla dolu bir yaşam süren bunun sonucu aşırı yorulan hezarfen Leonardo da Vinci 2 Mayıs 1519 yılında geride insanlık tarihine birçok fayda sağlayarak hayata gözlerini yummuştur.

Eserleri arasında en bilinenleri,

Mona Lisa,
Son akşam yemeği
Vitruvius adamı,
Vaftizci Yahya,
Beşaret,
Kadın anatomisi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar