KOLAJ NEDİR? NASIL YAPILIR? KISACA

Sanat bu dünyada birçok gelişmenin kapılarını açan bir imgedir. Bu sanat kavramının içinde en öne çıkanlardan biride resim sanatıdır. Resim sanatının içinde uygulanması açısından birçok yöntem, tür ve teknik bulunmaktadır. Bu tekniklerden biride kolaj yöntemidir.

Kolaj yöntemi son yıllarda modern kültürle birleşerek kendine ayrıcalıklı bir yer edinmiş ve bununla birlikte fazlasıyla popülaritesi artmış bir kavramdır. Aynı zamanda pop art olarak da tanımlanan bu kavram resme başlamadan önce hazırlanmış farklı parçaların bir araya getirilmesi sonucu oluşturulmaktadır.
KOLAJ NEDİR? NASIL YAPILIR? KISACA
Genel olarak kolaj çalışmalarında fotoğraflar kullanılmaktadır. Burada ressam fotoğrafları birleştirip yeni bir kompozisyon yaratmayı amaçlar. Ama bazı kolaj çalışmalarında ressamların gazete kupürlerini ve farklı materyalleri kullandığına da rastlanmaktadır. Kolaj kavramı kişinin hayal gücüne göre değişiklik göstermektedir.

Kolaj hayatın her alanında karşımıza çıkan bir kavramdır. Öyle ki masa örtülerinden, duvar saatlerine, dantel örtülere, bayanların popüler aksesuarı çantalara, topuklu ayakkabılara ve hatta son dönemde bayan taytlarında çok fazla rastlanmaktadır.

Örneklerden yola çıkarsak sizin de gördüğünüz gibi kolaj tekniğinin uygulanması için ne belirgin bir yüzeye nede belli bir materyale ihtiyaç yoktur. Ressam istediği her yerde istediği materyallerle kolaj çalışması yapabilmektedir. Kolaj çalışmasını bazı ressamlarda boyadıkları yüzeyin aralarına farklı materyaller ekleyerek de uygulamaktadırlar. Hatta bazen de kara kalem çalışmaların arasına eklenerek yapılan kolaj çalışmalarına da rastlanmaktadır. Kolay yöntemini bir nevi resimde süsleme olarak da değerlendirebiliriz.

Kolaj yönteminin bu kadar beğeni toplamasının ve modern sanat içerisinde bu kadar ilgi görmesinin nedeni yukarıda da az çok bahsettiğimiz gibi herhangi bir kısıtlaması olmamasıdır. Sanatçıya müthiş bir özgürlük sunan bu yöntem de sanatçı dilerse kolaj çalışmasını vazo, sandık kapağı, masa gibi herhangi bir materyal üzerinde bile uygulayabilmektedir. Kolajda tek önemli olan hayal gücünün yansıtılmasıdır. Buda sanatçı için son derece zevkli bir alan yaratmaktadır.

İşte bütün bu özellikler kolaj tekniği kullanılarak yapılan bu sanat çalışmalarını modern dünyada görsel sanat içerisinde kendine ayrı bir yer edinme noktasına getirmiştir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar