OLASILIK NEDİR? NASIL HESAPLANIR? KISACA KONU ANLATIMI

Çocuklar için en zor ve karmaşık gelen konuların başında olasılık konusu geliyor. Ancak olasılık çocukların zihninde düşündükleri kadar karmaşık ve zor bir konu değildir. Bir deney düşünün ve bu deneyde gelebilecek tüm sonuçları hesaplamasından tutunda ortaya çıkarılmasına kadar birçok seçeneğe olasılık diyoruz.
OLASILIK NEDİR? NASIL HESAPLANIR? KISACA KONU ANLATIMI
Olasılık konusunu incelediğimizde dikkat etmemiz gereken ana etkenler vardır. Öncelikle olasılığını hesaplayacağım konuyu ele almamız gerekiyor.

Olasılık, gelebilecek alternatiflerin hesaplanması ve bu hesap sonunda karşımıza çıkabilecek tüm sonuçların elde edilmesidir. Hesap yaparken, bağımlı olaylar ve bağımsız olaylar birbirinden ayrı bir şekilde incelenmesi gerekiyor. Eğer iki olaydan birinin gelme olasılığı diğerini etkilemiyorsa bu bağımsız, diğerinin gelme olasılığını etkiliyorsa bağımlı olay olarak ifade edilir.

Kesin Olay Nedir Ve Olasılık Hesaplaması

Gerçekleşmesi mümkün olmayan olay olarak, öğrencinin sınava çalışmadan sınavdan sıfır alacağı olasılığı kesin olay olarak ifade edilir.

Olasılık, P(A)=S(A) / S(E) olarak gösterilir. Bir olayın gelme ihtimali yani olasılığı = istenilen durum ya da durumların sayısı / tüm durum ya da durumların sayısı şu şekilde formüle edilir.

p(A)=0 olursa imkansız olay = gerçekleşmesi mümkün olmayan imkansız olay.

P(A)=1 olursa kesin olay = olma ihtimali yüksek olay.

Herhangi olasılığın hiç olmama ihtimali:

P'(A) = 1 - P(A) olarak gösterilir.

Bunu şu şekilde daha doğru ifade edebiliriz. Para ile zar eğer aynı anda atılırsa, paranın yazı kısmının ve zarda ki sayının ise 3 gelmesi olasılığı nedir? Bunu çözmek için yapmamız gereken, P(A Ç B)= 1/2 . 1/6 = 1/12 hesaplaması olmalıdır. Ayrık iki olayın birleşime ihtimali yani olasılığı P(AUB)= P(A) + P(B) olarak gösterilir. Bu şekilde birçok örnek gösterilebilir. Konu anlatımlı videolara bakarak olasılık konusu hakkında bilgi aldığınızda anlamadığınız olasılık konusu hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Çocuklar olasılık konusunu genelde zihinlerinde büyütürler. Bu konu aslında oldukça kolay ve bir o kadar da keyifli konuların başında geliyor. Konu anlatımlı ve örnekli paylaşımlarla sizde olasılık hakkında zihninizde ki soru işaretlerini kaldırarak olasılık konusunda keyif almak isterseniz, konu anlatımlı paylaşımları takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar