BEHÇET HASTALIĞI BULAŞICIMIDIR?

Öncelikle Behçet hastalığının bulaşıcı olup olmadığını cevaplamadan önce kısaca biraz hastalığa değinelim. Tüm dünyada Behçet hastalığı veya Behçet sendromu olarak tanımlanan hastalık adını Hulisi BEHÇET isimli bir Türk doktorundan almıştır. Behçet hastalığı damar ve sinir sisteminden veya da göz ve ağız çevresinde ya da vücudun bazı noktalarında görülen kalp damarlarının iltihaplanmasına yol açan bir bağışıklık sistemi hastalığıdır.
Gelelim asıl sorumuza,
BEHÇET HASTALIĞI BULAŞICIMIDIR?

Behçet hastalığı bulaşıcımıdır?

Hastalığın neden olduğu hala bu konuda yapılan tüm araştırmalara rağmen ne yazıkki bulunamıştır. Genetik yollarla bulaştığı çok yaygın bir görüştür. Fakat bununla birlikte hastalığın bulaşıcı olmadığı uzmanlar tarafından çok net olarak ifade edilmektedir.Bunun dışında genetik yollarla geçildiği düşünülsede aynı anne babadan doğmuş kardeşlerin ikisinde birden görülme olasılığı ise sadece %4 lük bir dilimi kapsamaktadır.

Hastalığın şimdiye kadar bu denli bilinmezlik içerisinde olmasının bir diğer nedenide behçet hastalığını yaşayan kişilerde bulguların ve şiddetinin sürekli değişmesinden de kaynaklandığı düşünülmektedir.Ama bunu söylerken herkeste farklı belirtiler olduğunu söylediğimizi düşünmeyin hastalığın ana belirtileri herkeste aynıdır.

Sonuç olarak bir kez daha değinmek isterim ki hastalık kesinlikle bulaşıcı bir hastalık değildir. Ayrıca, zaman zaman bu tip sorularla karşılaştığımız için cevap vermeye gerek duyduğumuz için bu yazıyı yazdığımı da belirtmek isterim. Yani hastalığı yaşanan kişiye dokunmanızla size geçmesi mümkün değildir. Veya Behçet hastalığı sonucu ağzında hastalıktan kaynaklı aftlar olan kişiyle öpüşsenizde yine aynı şekilde hastalık size geçmez. Ve ya da el ele tutuştunuz yada sarıldınız diye de hastalığın size bulaşması mümkün değildir.

Bu nedenle siz de ya da yakınınızda Behçet hastalığı varsa bu anlamda içiniz rahat olsun hastalık size bulaşmaz veya bir başkasına siz hastalık bulaştıramazsınız. Ama bu süreçte pek çok kişi için psikolojik desteğin çok önemli olduğunu belirtmekde fayda vardır. Bu yüzden eğer ki  size veya yakınıza Behçet hastalığı tanısı koyulduysa tedaviye mutlaka psikolojik desteğide ilave etmenizi kesinlikle öneriyoruz. Çünkü hastalığın şikayetlerinden kaynaklı geçirilen atakların psikolojik destekle daha kolay atlatıldığı kesin bir görüşdür. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Yorumlar

Popüler Yayınlar