VURMALI ÇALGILAR HANGİLERİDİR?

Düğünlerimizin, eğlencelerimizi, törenlerimizin ve hatta orkestraların vazgeçilmez parçaları olan vurmalı çalgılar, çıkardıkları o güzel sesleriyle dinleyenleri mest eden bir yapıya sahiptirler. Vurmalı çalgılar hangileridir? Vurmaları çalgı nelerdir? Bunları merak ediyorsanız yazımızın devamını okumanızı öneriyoruz.

1.    DEF: Vurmalı ve sallanmalı çalgı türü olan def son derece güzel sese sahiptir. Hem vurularak hem de sallanarak ses çıkarabilen def, kasnağının çerçevesine yerleştirilmiş olan zillerle sallayarak da el ile vurularak da ses çıkarabilmektedir. Tek el ile çalınıyormuş gibi bir görüntü veren def hiç de öyle değildir. Bir elimizle vurma veya sallama işini yaparken diğeri ile süslemeler yapılmaktadır.
VURMALI ÇALGILAR HANGİLERİDİR?
2.    ASMA DAVUL: Bu davul türünün iki tarafın da deri ile kaplıdır. Bu çalgı ses çıkarırken bir iki malzemeden yardım alınır. Bunlar çubuklar ve tokmaklardır. Tomak ana ritmi sağlarken, çubuklar ise süslemeler yapılırken kullanılmaktadır.

3.    ZİL: İsminden üflemeli bir çalgı olarak anlaşılabilir. Ancak zil vurmalı bir çalgıdır. Vurmalı çalgılar listesinde en çok sese sahip olan alettir. Bu aletin köşelerinde deriden yapılmış tutamaklar bulunur. Bu alette sesin kalınlığı ve inceliği vuran kişiye göre değişmektedir.

4.    ÜÇGEN: Tamamı metalden yapılmış, vurmalı olarak kullanılan bir çalgıdır. Vurmalı çalgılar hangileridir sorusuna karşılık verebileceğiniz cevapların içerisinde üçgen de bulunur. Görüntüsü küçük olmasına rağmen sesi ters orantılı olarak oldukça fazla çıkmaktadır. Bu çalgı metalden yapılmıştır ve ucu top şeklinde olan sopalar ile vurulara çalınmaktadır.

Yukarıda vurmalı çalgı hangileridir? sorusuna cevapler vermeye çalıştık. Bahsettiğimiz vurmalı çalgılar hakkında detaylıca bilgiler verdik ve nasıl çalındıklarını anlattık. Bahsettiğimiz bu vurmalı çalgılardan hariç daha birçok vurmalı çalgı vardır. Bunlardan bazıları; Bateri, küdüm, darbuka, sanduka... Tüm bu çalgılar vurmalı çalgılardır ve sıklıka tercih edilenler arasında bulunurlar. Vurmalı çalgıların çıkardıkları sesler son derece kulağa hoş gelmektedir. Ata sözünde de olduğu gibi: Davulun sesi uzaktan hoş gelir. Biz bunu gerçek anlamda algılayalım ve davul çalınırken çok fazla yaklaşmayalım. Sonra kulaklarımızın sağlığı bozulabilir.

Vurmalı çalgıların kendilerine göre ve çıkardıkları seslere göre notaları bulunur. Bu notalar çalınan parçalara göre vurmalı çalgı kullananlara özel olarak yazılır. Ancak çoğu zaman çalan kişiler vurmalı çalgılardan büyük ebatlara sahip olanları ritme ayak uydurarak çalarlar. Her türlü de bu çalgıların sesleri gerçekten hoş çıkmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar