TÜBERKÜLOZ (VEREM) NEDİR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Tüberküloz ya da daha yaygın olarak bilinen ismiyle verem, mycobacterium tuberculosis olarak tanımlanan bir bakterinin sebep olduğu iltihabik bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalığın nedenini 1882 yılında Robert KOCH adlı Alman bir bilim adamı bulmuştur. Genel olarak akciğerlerde meydana gelen hastalık nadir de olsa diğer organlarda da görebilir. Vereme sebep olan bakteri vücuda girer girmez hemen etkisini göstermeyebilir. Fakat vücut bağışıklık sisteminin düşmesi gibi çeşitli nedenlerden dolayı hastalığa sebep olan bakteri vereme sebep olabilir.
TÜBERKÜLOZ (VEREM) NEDİR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Verem ne yazık ki günümüzde bile hala dünyada ekonomik anlamda yetersiz olan ve yeterince tıbbi destek alamayan kişiler için başlıca ölüm nedenlerinden biridir. Ayrıca yine AİDS hastaları, şeker hastaları ve çok fazla alkol kullanan kişilerde de hastalığın görülme olasılığı çok fazladır. Yine yapılan araştırmalar AB Rh+ kan grubundaki kişilerde verem mikrobu daha fazla görülmektedir.
Bu bakterinin dünyada 1,7 milyar insanda görüldüğü ve her yıl üç milyon civarı insanın tüberküloz mikrobu yüzünden öldüğü tahmin edilmektedir.

Verem daha öncede söylediğimiz gibi bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle veremli bir kişi sağlıklı bir insanın yanında öksürüp, hapşırarak yanında olan kişiye hastalığı kolayca bulaştırabilir. Bazı az gelişmiş ülkelerde iyi kaynatılmamış sütlerde verem oluşumuna sebep olabilir.

Verem hastalığının belirtileri

Hastalığın belirtisi birçok akciğer rahatsızlığı ile aynıdır. Halsizlik, öksürük, gece terlemesi, kilo kaybı ve iştahsızlık hastalığın en önemli belirtisidir. Hastalığın ilerlemesi sonucu öksürükle birlikte balgamda gelmektedir. Ayrıca hasatlığın şiddetlenmesi ile birlikte hastanın ateşi de artmaktadır.

Hastalığın teşhisi ve tedavisi

Yukarıda saydığımız belirtiler çok uzun süre devam ediyor ve kişinin durumundan gitgide artan bir ateş ve halsizlik gözleniyorsa bu durumda kişi derhal doktora götürülmelidir. Burada verem olduğundan şüphelenile kişinin balgamından örnek alınıp verem mikrobu taşıyıp taşımadığına bakılabilir. Bunun için en uygun örnek sabah aç karnına alınan balgamdır. Balgamın yeterli olmadığı zaman akciğer grafisi ve kan tahlili de hastalığın anlaşılması için kullanılan bir yöntemdir. Yine sabah hasta kalkmadan önce hastadan alınan mide suyunun incelenmesi sonucu da hastalık tespit edilmektedir.

Verem hastalığı için günümüzde aşı kullanımı yaygındır. Doğduktan iki ay sonra ilk verem aşısı uygulaması yapılır. Daha sonra yedi yaşına gelindiğinde ikinci bir aşı uygulaması daha yapılır. Buna rağmen hastalığa yakalanan kişi hastalığın tedavisi ve başkalarına da bulaşmaması için bir müddet ilaç kullanmak gerekmektedir. Bunun dışında yeterli beslenmek, temizliğe önem vermek, sigara ve alkolü bırakmak hastalığı atlatmak için çok önemlidir. Yakınınızda olan birinin verem olması halinde hastalığın size de bulaşmaması için dikkatli olmalı ve çevrenizdeki herkesi de verem hastalığı ile bilinçlendirmeli ve uyarmalısınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar