ŞOGİ NEDİR? NASIL OYNANIR?

Şogi tarihi eski dönemlere dayanan bir japon oyunudur. Japonların santrançı olarak adından söz ettiren şogi oldukça zor ve strateji isteyen bir oyundur. Şogi taşları ve oyun yapısı santranç oyununa oldukça benzer şogi oyunu 81 kare olan bir tahta zemin üzerinde oynanır.
ŞOGİ NEDİR? NASIL OYNANIR?
Oyun taşları satranç ile  aynıdır. Oyunun satranç dan farkı ise satranç da taşlar rakip tarafından yenilince oyundan alınır fakat şogi de taşlar oyundan çıkarılmaz ve yenilen taşları yenen taraf oyunun içerinde kullanabilir. Yenilen taşlar oyunda istenilen yere konur sadece piyon hariç piyon boş bir tarafa konur. Şogi satrançtan daha zor bir oyun olarak bilinmektedir.

Japonlar insan beyninin kullanılmayan kısımları bu oyun sayesinde kullanılabilir hale geldiğini düşünmekteler. Tahtaya dizilim sırasına göre ilk sırada piyonlar yer alır daha sonra ise piyonların arka tarafında soldan ikinci karede kale sağdan ikinci kalede ise fil vardır. Bir arka blok da ise soldan sağ tarafa doğru mızrak, at, gümüş general, altın general, şah, altın general, gümüş general, at ve mızrak vardır. Şogi oyununda belli şartlar altında taşlar terfi alır.

Şogi Oyununun Oyuncu Taşları Nelerdir?

Şah: Çevresindeki karelere sadece bir birimlik hareketler yapabilir. Bu özelliği satrançla aynıdır.

Kale: Satrançla aynıdır. Düz ilerlemek koşulu ile istediği kadar ilerleyebilir. Terfi olunduğu  zaman şahın hareketinin alabilir yani etrafına bir birimlik hareket edebilir.

Fil: Fil satranç oyunu ile aynıdır. Çapraz şekilde istediği kadar gidebilir. Terfi edildiğinde şahın hareket özelliğini alabilir.

Altın General: Önündeki üç kareye ve sağa, sola, arkaya hareket edebilir hareketi bir birim olacak şekildedir. Terfi alması söz konusu değildir.

Gümüş General: Altın generale benzer bir hareket sergiler farkı ise arkasında çapraz şekilde hareket edebilmesidir.

At: Satranç da olduğu gibi L şeklinde hareket eder. Bu oyunda farkı ise sürekli ileri hareket edeceği için bir süre sonra tahtanın sonuna gelir ve bu durumdan dolayı terfi almak zorundadır. Terfi alınca altın general gibi hareket etmeye başlar.

Mızrak: Mızrak sadece ileri doğru hareket edebilir. At gibi tahta sonuna geldiği zaman mızrak da terfi alır.

Piyon: Sadece ileri tarafa doğru hareket ederler. Satranç da olduğu gibi hareket etse de çapraz adam yeme hakkı bulunmamaktadır. Piyon tahta sonuna geldiği zaman terfi alır ve altın general gibi oyuna devam eder.

Yorumlar

Popüler Yayınlar