DOĞRU AKIM JENERATÖRÜ NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?

Doğru akım: Elektrik yüklerinin yüksek potansiyel düzeyinden alçak potansiyel düzeyine doğru sabit bir şekilde akmasıdır.
DOĞRU AKIM JENERATÖRÜ NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?
Jeneratör: Herhangi bir enerji türünü başka bir enerji türüne çeviren makinedir. Mesela elektrik enerjisini ışık enerjisine çevirir.,

İnsanlara da jeneratörü sorduğumuz zaman bir güç kaynağı olarak bilirler. Aslında yanlış bilmezler. Birçok yerde elektrik gittiğinde devreye jeneratör girerek elektrik üretilir. Bunlar önemli iş yerlerinde, okullar da kullanılabilirler.

Doğru akım ile jeneratörünü ele aldığımızda. Jeneratörler yapılırken elektrik akım sağlayıcı parçalarla donatılır. Bu parçaların amacı batarya boşaldığı zaman doldurmak veya şarj alırken bakım yapılması sağlayan parçacıklardır. Ayrıca şu görevleri de vardır. Gerekli araçlara elverişli akım kaynakları ile elektrik taşınmasın da görev alırlar.

Jeneratörün çalışma prensibi, indüksiyon akını akan bir alan içinde iletkenin hareket etmesi ile oluşur. Jeneratörün içinde manyetik alan vardır bu alan resimlendirildiğinde mavi renk ile gösterilmektedir. İletken manyetik alan içerisinde sağa doğru döndürüldüğünde manyetik çizgilerde şekil değişikliği meydana gelir.

İletkenin etrafındaki manyetik alan saat yönünde döndürülür ve randıman sağlanır. Randıman sağlanırken indüksiyon akımından faydalanılır. Bu jeneratörde parazit ölçüleri kontrol etmek için tel sağa doğru sarılmalıdır. Burada indüklenmiş iletkeni iki etken etkiler. Bunlar manyetik alan gücü ve iletkenin bu manyetik alandaki hızıdır.

 Kaç Farklı Jeneratör Vardır?

İki farklı jeneratör çeşidi vardır. Bunlar üç fazlı(üç fırçalı) jeneratör ve şönt jeneratörüdür.

Üç Fazlı( üç fırçalı) Jeneratör: Bu jeneratörde akım alanını kontrol etmek için üç tana fırça kullanılır. Bu yüzden bu isim verilmiştir.. Ana fırça ile üç fırça ters yönde çevrilirse düşük voltaj elde edilir. Birde jeneratörün çıkışı bu üç fırça ile kontrol edilir.

Şönt Jeneratörü: Şönt jeneratörün çıkışını kıyaslayabilecek yüksek hız kazandırır. Yüksek hızla çıkmaya başlayan çizgiler sapmaya başlar. Yüksek çıkış, alçak hız boşluğunda saklanır ve gerektiği zaman devreye girerek sigorta görevi yapar. Şönt jeneratörler bobin alanını ana fırçaya bağlamada kullanılır. Şönt jeneratörler ve özel çalışma hallerinde akış miktarında ayarını yapmakta kullanılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar