Tekerleğin icadı ve gelişimi

Tekerlek günümüzde yaygın olarak kullanılan önemli icadlaran bir tanesidir. Genelde taşıtlarda kullanılmaktadır eski insanlar tekerleği at arabalarında güncel olarak kullanmışlardır. Biraz düşünürsek tekerleğin icadı insanları bir çok zorluklardan kurtarmıştır.

Örneğin teker olmasaydı arabalar gitmezdi kaydırarak giderdi ancak. Tekerleğin günümüze kadar bir çok şeyde olduğu gibi devamlı gelişmiştir ve günümüzdeki halini almıştır kim bilir belki daha değişik icadlarda ortaya çıkabilir teknoloji giderek hızla gelişmeye devam ediyor. Anlayacağınız tekerlekte evrim geçirerek bu halini almıştır desek yalan olmaz herhalde.

İnsan oğlunun başaramayacağı birşey yoktur birtek ölüme çare bulamazlar. Eski insanlarda o zamanın teknolojisiyle tekerleği önce taştan sonra tahtadan yapmışlardır bir çok alanda hayatlarını kolaylaştırmıştır kesin olarak şu tarihte tekerlek icad edilmiştir diye bir kanıt yok fakat araştırmalara göre kesin gözüyle bakılan tarihler ileri sürülmüştür. Sizlere doğru bilgiyi sunmak için epey uğraş verdim önemli olan doğru bilgilerle bilgilenmenizdir aşşağıda detaylı şekilde tekerleğin tarihçesi ve nasıl bulunduğuna dahil bilgiler verilmektedir.

Tekerleğin günümüze kadar geçirdiği aşamalar kısaca

Tekerlek ilk defa mezopotamyalılar tarafından taştan yapılmıştır. Daha sonraları taşın ağırlığından dolayı daha hafif olan ağaçtan yapılmış, daha sonraları demir gibi metallerden daha sonrada demir destekli lastiklerden yapılmıştır.

Şimdi ise Jant üzerine geçirilen lastikler teker olarak kullanılmaktadır. Bunun amacı ise yollardaki engebeleri emdirtmek ve daha rahat yolculuk sağlayabilmek için lastik tekerlekler kullanılmaktadır.

Tekerleğin icadı ve gelişimi

Bilinen en eski tekerlek, birbirine tahta mıhlarla iliştirilmiş yan yana üç kalasın yontularak yuvarlaklaştırılması yöntemiyle üretilmiştir. Tekerlek ile ilgili en eski kayıt ise, MÖ 3.500 yıllarına ait, tekerlekli bir kızağı resmeden Sümer (Uruk) piktogramıdır.

Bir çember ve çemberi merkeze bağlayan parmaklıklardan oluşmuş tekerleklere ise ilk olarak MÖ 2000'li yıllarda Anadolu'daki atlı savaş arabalarında rastlanır. MÖ 1400-1200'lü yıllarda Anadolu'da demirciliğin ortaya çıkmasıyla demir çağı başlamış, zamanla demir bir çemberin ısıtılarak yağlı bir dingil çevresinde dönen bir yüksük üzerine geçirilmesi ve soğutularak sabitlenmesi yöntemi bulunmuştur. Bu yöntem daha verimli ve daha uzun ömürlü tekerleklerin üretilmesine olanak sağlamıştır.

Tahta tekerlerin dayanıklılığını artırmak için zamanla dış çeperleri yüzük şeklinde demir bir yastıkla kaplanmaya başladı. Bu tür demir veya çelik yastıklara tren tekerlerinde de rastlanır.

18. yüzyılda kauçuk Avrupa'ya ulaştı ve lastik kaplı tekerlerin üretimine imkan sağladı. Havasız lastik yastıklı tekerler ilk olarak 1881'de Londra'da taksilerde kullanılmaya başlandı. Havalı (pnömatik) lastikli tekerler 1845 yılında icat edilmiş olmasına rağmen bisikletin yaygınlaşmasına kadar -yaklaşık yarım yüzyıl- popüler olmadı. 1888'de İskoç veteriner John Boyd Dunlop havalı bisiklet tekerinin patentini aldı.
İlk havalı tekerlerde havalı bir lastik tüp ile bunu çevreleyen ayrı bir koruyucu katman bulunuyordu. 1950'lerde üst üste geçirilmiş katmanlardan oluşan tek parça halindeki (tüpsüz) havalı lastik tekerler kullanılmaya başlandı.

İngiliz tarihçisi Maccurdy ise tekerleğin tarihi hakkında şunları söylemiştir; ”Tekerlek  silindir şeklinde destelenmiş kağıt ya da deridir” demiştir. Tarihçinin dedikleri ile kazı sonuçları da eşleşmiştir. Sümer ülkelerine tarihte yapılan arkeolojik kazılarda , M.Ö. 3.000 yılından günümüze ulaşmış kızaklar ve arabalar bulunmuştur.

Buda şunu gösteriyor ki tekerleğin icat edilmesinin ardından araba bulunmuştur. Arabadan kasıt; iki tekerleği dingille birbirine bağlayıp arasına demirsiz bir saban konulmuş araçtır. Bunu araştırmalarda doğrulamıştır. M.Ö. 3.000 yıllarına ait Sümer kalıntılarında bulunan arabalar bu şekildedir. Bu fikir o günden bu yana geliştirilmiş ve teknolojinin de etkisiyle yeni nesil araçlar meydana gelmiştir.
Kaynak: tr.wikipedia.org, derszamani.net

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar