Göz Bebekleri Neden Büyür ve Neden Küçülür

Bir çok kişi göz bebeği büyümesi hakkında çok az bilgiye sahiptir bu yazımı hazırlarken insanları bilgilendirmenin ne kadar doğru bir şey olduğunu anladım. Göz bebeği büyümesi aslında tamamen doğal görmeyle alakalı gözün yapısına bağlıdır.
Göz Bebekleri Neden Büyür
Gözdeki iris tabakasının uzak, yakın, gece ve gündüleri görme mesafesine göre çapı küçülür veya büyür ortaya göz bebeği büyümesi veya göz bebeği küçülmesi çıkar. İsterseniz göz bebeği büyümesine daha detaylı bakalım.

Göz bebeği bildiğiniz gibi gözün tam ortasında yani iris tabakası denilen beyaz bölgenin tam ortasındadır. Göz bebeği büyümesi ve küçülmesi saniyeden daha az zaman birimi anlık da diyebilirizki fonksiyonların çok hızlı şekilde gerçekleşmesi gözün mükemmelliğini bir kez daha göstermektedir.

Uzak noktaya bakıldığında göz bebeğinin çapı büyür aksi halde yakın bir noktaya bakıldığında ise göz bebeğinin çapı küçülür. İsterseniz büyüme ve küçülme bilimsel olarak nasıl tanımlanıyor bakalım.

Göz bebeği büyümesi ve göz bebeği küçülmesi bilimsel veriler

İris düz kastan oluşan büzülebilir yapıya sahiptir genelede yapısı düz kastan oluşmaktadır. İris tabakası göz bebeğinin boyutunu kontrol eder ve göze giren ışık miktarını düzenleyerek gözün sağlıklı görmesini sağlar.

İris tabakasının yapısında iki grup düz kas bulunmaktadır bunlar; radyal dilator pupillae ve sphincter pupillae kas grubudur. İşlevleri ise dilator pupillae kasıldığında göz bebeği büyümesi meydana gelir. Sphincter pupillae kasıldığında ise göz bebeği küçülmesi meydana gelir.

Beyindeki sinirlerin kontrol ettiği bu tabaka harekete duyarlı olduğu için çok kısa zamanda büyüme ve küçülme gerçekleşir. Her iki gözde bir birine algı yolu ile bağlıdır gözdeki optik lifler kısmi çaprazlaması sayesinde iki göz bir biriyle aynı anda hareket eder bu sayede gözün birine gelen etki diğer göze taşınarak aynı anda tepki verir.

Kısaca göz bebekleri neden küçülür ve neden büyür açıklamaya çalıştık aslında tamamen doğal göz sistemi demeliyizki gözdeki küçülüp büyüme olmasa görme duyumuz kayıp olabilir çünkü iris kasılması görme ile birebir alakalıdır.

Sizlere bir örnek vereceğim bir göz doktoruna gittiğinizde doktor gözünüze ışık tutarak muayene etmekte ışıkla bakma nedeni göz bebğinin beyin fonksiyonlarını yerine getirip getirmediği kontrol edilir ve göz bebeğinin küçülüp ve büyümeside bakılır çünkü beyin fonksiyonları çalışıyorsa göz bebekleri büyür veya küçülür.

Yorumlar

  1. Göz bebeğinin büyümesini hep merak etmişimdir çok saolun bana yardımcı olduğunuz için sitenizi takipteyim.

    YanıtlaSil
  2. korktuğunda göz
    bebegi nolur

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar