Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Grip aşısı; gribe yakalanma riskini en aza indirgemek için ya da gribin en hafif geçirilmesi için yardımcı bir önlemdir. Aynı zamanda grip aşısı kalp krizi riskini da düşürmektedir.
Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Grip olunduğunda vücutta bağışıklık sistemi çöker, damarlardaki olağan hareketlerde sıkıntılar başlar bu sıkıntılar beraberinde pıhtı oluşumuna sebep olarak kişide kalp krizine kadar gidebilir. Yani kalp krizi önlemleri arasında sayılan sigara ve içkiyi azaltmak faktörü yanı sıra grip aşısı da bir o kadar etkilidir. Grip aşısı yapılması ile birlikte aynı zamanda aynı alanda yaşanılan gerek çocuklar gerek yaşlılar olan yakınlarda hastalıktan korunmuş olur.

Grip Nasıl Önlenir?

Gripten korunmak için birinci önlem tabi ki grip aşısı yaptırmaktır. Diğer yandan grip salgını içerisinde olunup da aşı yaptırılmadıysa yapılacaklar arasında kalabalık ortamlardan uzak durmak, elleri sık yıkamak, gripli kişilerden uzak durmak gerekir. Grip olunduğunda bir hekime başvurup tedaviye başlanılması kesinlikle gereklidir.

Kimler Grip Aşısı Olmalıdır?

Grip aşısını mutlaka olması gerekenler arasında hamileler, 50 yaş üzeri kişiler, 5 yaşından küçük 6 aylıktan büyük çocuklar, kronik hastalıklı olanlarda, bakımevlerinde, kalabalık ortamlarda yaşayanlarda, riskli hasta grupları ile çalışmak zorunda olanların grip aşısı olması uygundur.
Grip aşısı özellikle hamile kadınlar için gribe yakalansalar dahi ağır geçirmemeleri için büyük önlemdir.

Hamile kadının grip aşısı olması ile birlikte hem kendini koruyacak hem de bebeğini en az 6 ay süreyle gripten korumuş olacaktır. Grip aşısı yapılma sezonu Aralık ayında başlar Nisan'a kadar devam eder. Ancak aşı için en uygun zamanlar grip enfeksiyonun en fazla yaşandığı dönemler olsun Ekim Kasım aylarıdır. Aşı 2 doz halinde yapılır.

1-    Grip aşısı gripten korunmak açısından en etkili yöntemdir.

2-    Grip aşısı özellikle hamilelere ve yaşlılara önerilir.

3-    Grip aşısı sonrası şiddetli bir grip yaşanacağı durumu esas değildir.

4-    Griple birlikte kişide bağışıklık sistemi düştüğünden grip aşısı sayesinde kalp krizi riski bile azalır.

5-    5- Gripten korunmanın yolları arasında çok kalabalık ortamlarda bulunmamak kişisel önlemdir.

Grip aşısının şiddetli bir grip yaptığına dair bilgiler dolaşsa da grip aşısı grip yapmaz. Yapılan aşıda kullanılan virüsün proteinler aşı olan kişide bağışıklık yaratır. Bazen bazı bünyelerde hassasiyet, hafif ateş ya da kas ağrısı gibi durumlar yaşanabilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar