Ağız Kokusu Neden Kaynaklanır?

Tıpta holitosis halk arasındaki adı ise ağız kokusu olan neden kaynaklanır? Buna kötü yemek alışkanlıkları yaşam biçimi ve kötü ağız bakımı gibi pek çok kalıplaşmış cevap vermek mümkün olabilir.
Ağız Kokusu Neden Kaynaklanır?
Nefes kokusuna sebep olan nedenleri irdeleyip daha detaylı incelemek ve asıl sorunu bulmak sorunu çözmenin ilk adımıdır. Nefes kokusunu geçici ve kalıcı olarak iki ayrı şekilde ele alabiliriz. Bu problemi geçici olarak yaşayanlar ağız gargarası, diş fırçalama ve diş ipi kullanma gibi uygulamalarla kısa vadede sorunu çözüme ulaştırmak mümkündür.

Geçici nefes kokusuna sebep olan etkenler ise;

•    Sigara içmek

•    Sarımsak gibi uçucu yağlar barındıran gıdaların tüketimi

•    Alkol içerikli sıvı tüketimi

•    Aşırı çay ve kahve içmek

•    Ağız kuruluğu gibi nedenlerdir.

Bu gibi yaşam standartlarımız ve beslenme alışkanlıklarımızla alakalı olan ağız kokusu sorununu çözmek için saydığımız gıdaların sayısını indirgemek, kullanımlarını sınırlandırıp kontrol altına almak ve her yemek sonrasında diş fırçalamak sorunu büyük ölçüde çözecektir. Her ne kadar kötü nefes kokusuna ağzın kendisi neden olsa da bronşit, zatürree, sinüzit, gastrit, diyabet, karaciğer sorunları ve solunum yolu rahatsızlıkları da ağız kokusunun tetikler vaziyette nedenler arasındadır.

Kötü Ağız Kokunun Çözümü için Neler Yapılabilir?

 İnsanların doğası gereği hayatlarına devam edebilmeleri için beslenme alışkanlıklarını sürdürülebilir kılmalıdır. Bu alışkanlık yerine getirilirken ağızda biriken yemek artıkları bakterilerin sayıca artmasına neden olup buda kötü bir kokunun ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir.

Her yemek sonrası dişleri fırçalanmalı ve günde bir kez tercihe bağlı olarak akşamları diş ipi kullanarak diş araların temizlenmelidir. Dilde fırçalanmalı yada bir dil temizleyici ile temizlenmelidir. Kötü nefese sebep bakteriler dişte barınabildiği kadar dilde de barınabilmektedirler.

Dişlerin fırçalanıp dil temizliğini de yaptıktan sonra dil üzerine damlatılacak bir kaç damla nane yağı ağızdaki bakterilerle mücadele ederek gün boyu kötü nefes kokusuyla mücadele etmenize yardımcı olacaktır. Bir diğer etken olan ağız kokusunun çözümü ise bol su tüketimidir. Yeteri miktarda veya daha fazla su tüketmek hem ağız kuruluğunu giderip kokuyu önler hem de organların temizlenmesine yardımcı olur.

Ayrıca keskin nefes kokusuna sebebiyet veren sarımsak, lahana ve soğan gibi gıdaları daha dikkatli tüketmekte fayda olacaktır. Çok miktarda çay, kahve ve alkol tüketiminden de kaçınılmalıdır. Nefes tazeleyici ağız gargaraları sağladığı ferahlığın yanı sıra diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerdeki bakteriler ile savaşır. Antiseptik özellikteki bu gargaraları tüm eczanelerde bulabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar