MEME KANSERİ NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR? TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Memeyi oluşturan bir meme dokusu vardır. İşte bu meme dokusunu oluşturan hücrelerinde sınırlı ve yeterli sayıda artış göstermesi gerekmektedir.
MEME KANSERİ NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR? TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Fakat eğer ki meme dokusunu oluşturan hücrelerin artış sayısı, yeterli olan miktarın üzerine çıkar ve kontrolsüz bir biçimde çoğalışa geçerse, işte o süre içerisinde hasta, meme kanseri adındaki bu hastalığa yakalanmış olacaktır. Meme kanserine neden olan bir diğer etken de hücrelerin artış göstermesini kontrol eden genlerdir.

Eğer ki çeşitli hava, iklim ve radyasyonel olaylara bu genler maruz kalırsa, işte bu durumda memedeki hücreler düzensiz ve kontrolsüz bir biçimde artışa geçecek ve sonuç olarak de meme dokusunun da artışına neden olacaktır. İşte bu meme dokusunun artışına da tümör oluşumu adını vermekteyiz.

Eğer ki bu fazladan oluşmuş dokulardaki hücreler bir başka dokuya veya organa gittiğinde ise bu tümörler kötü huylu tümörler olarak adlandırılmaktadır. Fakat bulundukları o doku üzerinden herhangi bir yere ayrılma eğilimi göstermezlerse işte o zaman bu tümör, kötü huylu tümör olarak adlandırılmaktadır.

Günümüz dünyasında her 8 kadından biri bu hastalıkla savaş vermektedir. Erkeklerde meme kanseri oluşumu kadınlara göre çok nadir görülüp, her 100 meme kanserinden birinin erkek olduğu tespit edilmiştir.

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Belirtileri önceden bilip ona göre hareket etmek her hastalık için ilk tedavi yöntemi olmaktadır. Bu nedenden dolayıda meme kanseri belirtilerini önceden bilip, varsa kendinizde bu belirtiler hemen bir doktora başvurup muayene olmanızda yarar vardır.

İşte o belirtiler:

1-) En bilinen belirti memenize dokunduğunuz anda elinizde hissettiğiniz büyük bir kitle varlığıdır. Bu arada bu kitle illa memeniz de olacak diye bir durum yok. Meme çevrenizde veya koltuk altınızda da bu kitleye rastlanabilmektedir.

2-) Meme kanserinin oluşumunda etkili olan tümörün büyüklüğü eğer ki çok büyük ise meme de şişme meydana gelebilmekte ve buna ek olarak ödem oluşumu da görülebilmektedir.

3-) Çok nadir olarak memeden kanlı veya içerisinde kan barındırmayan bir sıvı gelmesi.

4-) Meme cildindeki kızarıklık, morlu , ya da küçük baloncuk gibi olan şişintiler.

Meme Kanserinin Tedavisi

Daha önceden de belirttiğim gibi en önemli tedavi biçimi erken teşhistir. Bu evre, belirtilerle birlikte gelen hasta şikayetleri ile doktora karşı dillendirilmelidir. Böylece yapılan tetkikler sonucu erken teşhis yapılabilmektedir. Sonraki tedavi aşamalarında çok seçenekli tedavi yöntemleri vardır. Bu tedavi yöntemleri ise şunlardır: Ameliyat, kemoterapi, hormon terapisi, radyoterapi ve biyolojik terapidir.

Hastalık evrelerine göre tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Tedavi yöntemi 2 çeşittir: Lokal tedavi ve Sistematik tedavidir.

1-) Lokal Tedavi: İçerisinde ameliyat ve radyoterapi tedavi çeşitlerini barındırmaktadır.Eğer ki meme kanseri hastanın vücudunun bir çok bölgesine yayıldıysa, bölgelere özel bir biçimde lokal tedavi uygulanarak o bölge kontrol altına alınmaktadır.

2-) Sistematik Tedavi: Bu tedavi yöntemi de içerisinde biyolojik tedavi, kemoterapi ve hormon terapisini barındırmaktadır. Burada amaç, kan içerisinden girip kanserli dokuları ve hücreleri yok etmektir. Bir de iyileşmeden sonra kanserin tekrar oluşumunu önlemek içinde bu tedaviye başvurulmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar