MAVİ BALİNALAR NEREDE YAŞAR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Mavi balina dünya üzerinde yaşayan en büyük hayvan mavi balina'dır. Mavi balinalar tonlarca ağırlığa ulaşabilen dev canlılardır. Balinalar köpek balıkları kadar insana korkutucu gelmemektedir.
Dev balık türü olan balinaların özellikleri bizleri şaşkına çevirmektedir. Balinalar nerede yaşar? Okyanusun soğuk suları ve kutup denizlerinde yaşam alanları belkide insanların gözünden uzak olamaları gerektiği için derin sularda yaşarlar. Müthiş canlılar olan balinalar memelidir. Tonlarca ağırlığı olan bu hayvanların metrelerce uzunluğu vardır. Yani düşünsenize Akdeniz Ya da Marmara denizinde mavi balina yaşadığını deniz taşardı herhalde diyelim konuyu dağıtmadan isterseniz balinaların özelliklerini okuyalım.

Mavi Balinaların Özellikleri:

En büyük mavi balinanın Ağırlığı 180 ton.

Boyu 33 metreye ulaşabiliyor.

Sadece dili 2.7 ton. Yani bir fil ağırlığında.

Kalbi 600 kiloya ulaşabiliyor.

Atardamarının çapı 23 santimetredir.

İlk günlerde 24 saatte 90 kilo alıyor. 

Mavi balinaların dişileri erkeklerinden daha ağırdır.

Mavi balinaların başı geniştir.

Yeni doğmuş bir mavi balina 7,6 metre uzunluğunda ve ağırlığı filden daha fazladır.

Yavru mavi balina her gün neredeyse 379 litre anne sütü içmektetir.

Yetişkin bir mavi balina her gün 4 ton karides tüketmektedir.

Günümüzde yalnızca 10,000 adet mavi balina bulunuyor.

Mavi balinalar 1960’ tan beri nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinde ve balina nüfusunu kurtarmanın mümkün olamayacağı bildiriliyor.

Mavi balina deniz hayvanı, çok eskiden sanıldığı gibi bir balık değil, sıcakkanlı bir memelidir.

Balina, başının üstündeki iki büyük burun deliği ile havayı ciğerlerine çeker.

Soluğunu dışarı verirken, havanın içinde bulunan su buharı yoğunlaşır ve balinanın tepesinden yukarı doğru fışkıran iki su sütunu gibi görünür. Eskiden balina avcıları, hayvanın yerini bu fıskiyelerinden bulurlardı.

Mavi Balinalar Nerede Yaşarlar?

Balina, soğuk okyanus sularında, özellikle kuzey ve güney kutup denizlerinde yaşamayı sever. Soğuk olduğu kadarda derin sularda yaşarlar.

Mavi Balinaları Canlı Görmek İstiyorsan Bu Videoyu İzle


Balinalar hakkında bilmediğimiz daha bir çok sır bulunmaktadır. Bilim insanlarının araştırmaları sonucunda zamanla balinalar hakkında daha çok bilgi edinebiliriz. Bazı balina türlerinin nesli azalmaktadır bu nedenle biz insanlar olarak yer yüzünde yaşayan biz insanlardan başka diğer canlarında hayatlarını korumamız gerekiyor. Bu yer yüzü insanlar kadar diğer canlılarında yaşam alanıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar