Kurdeşen Deri Hastalığı Nedir, Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi Nasıldır

Ürtiker halk dilinde kurdeşen olarak bilinmekte bir tür döküntülü deri hastalığıdır. Bulaşı olmadığı gibi toplumda her yüz kişiden yaklaşık yirmisi kurdeşen deri hastalığına yakalanabilir.
Kurdeşen Deri Hastalığı Nedir, Nedenleri, Belirtileri
Sık görülen deri hastalığı kırmızı sivilce veya kırmızı kabarcıklar şeklinde tüm vücudu kaplayan palaklar halinde veya tek tek görülebilir.

05 ile 1 cm arasında kabarcıklar oluşabilmektedir. Kısaca kaşıntılı deri döküntüsü de diyebiliriz.

Kurdeşen hastalığının belirtileri

En çok görülen belirtileri arasında kaşıntılı kabarcıklardır. Plaklar halinde vücudun belirli bölgesinde seyreden kurdeşen deri hastalığı yukarda belirtiğim gibi 05 ile 1 cm arasında plaklar şeklinde baklaya benzeyen kubbe görünümünü alır bazende küçük sivilce görünümünde kırmızı kabarcıklar gibi belirti gösterebilir.

Kurdeşen hastalığının nedenleri

Tek bir nedenden kaynaklanmayan bir çok nedenden ortaya çıkabilen kurdeşen tüketilen besinlerden kaynaklanmaktadır.

Katkı maddeli hazır gıdalar, deniz ürünleri, kullanılan ilaçlar, ağrı kesiciler, enfeksiyondan kaynaklanan hastalıklar örneğin; troit hastalıkları, safra kesesi iltihabı, diş  apsesi, tüberküloz ve hepatit gibi bazı hastalıklar kurdeşin oluşumunu tetikleyebilir. İdiyopatik ürtiker denen kurdeşen bazende sebepsiz yerede ortaya çıkabilir.

Kurdeşen nasıl tedavi edilir

Akut ve kronik olarak ikiye ayrılmaktadır. Akut ürtiker doktor tedavisi altında yapılmalı, kronik ürtiker ise altında herhangi bir hastalık varmı yok mu araştırılarak kaynaklanan nedene göre tedavi uygulaması yapılmaktadır.

Kurdeşen deri hastalığı bulaşıcı olmadığı için dokunulduğunda kimseye bulaşmaz tedavisi mutlaka doktor tarafından yapılmalı çünkü herhangi bir hastalıktan kaynaklanıyorsa hastalığa göre tedavi süreci olacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar