İskeletin Bölümleri ve Görevleri Nelerdir

İskelet bir şeyin ayakta durmasına bozulmamasına yarıyan temel yapıdır yani iskeleti olmayan ne olursa olsun sağlam durmaz.

Düşününki insan vücudunda iskelet olmasaydı sürüngen olurduk bu sağdece bizim için geçerli değil herşey için aynıdır.
İnsan vücudundaki iskelet farklı bölümlerden oluşmaktadır. Bu bölümlere ve görevlerine kısaca göz atalım.

İskeletin bölümleri ve görevleri

İskeletin bölümleri kafatası, omurga, göğüs kafesi, kollar ve bacaklar olmak üzere 4 temel kısımdan meydana gelir. Bu bölümleri, yapılarını ve görevlerine bakalım.

Kafatası: Hareket etmezler. Yassı kemiklerden oluşurlar. S
ert ve sağlamdırlar. Birbirine fermuarın dişleri gibi kenetlenmiştir. Sadece alt çene kemiği hareketlidir. Kafatası içinde bulana beyni koruyan yapı kafatasıdır.

Omurga: Vücudun üst kısmını destekleyen iskelet bölümüdür. S biçiminde kıvrıktır. Omur adı verilen 33 kısa kemiğin üst üste dizilmesiyle oluşur. Omurlar arasındaki boşluklar hareket etmemizi, eğilip doğrulmamızı sağlar. Vücudumuza esneklik kazandırır. Dik durmamızı ve vücut ağırlığının eşit dağılmasını sağlar.

Göğüs Kafesi: Göğüs kemiği ile 12 çift kaburgadan oluşur. Göğüs kafesi içinde kalp ve akciğerler bulunur. Göğüs kafesi kalp ve akciğerleri dış etkilerden korur. Soluk alıp vermemize yardımcı olur.

Kollar ve Bacaklar: Yürürken, koşarken, top oynarken, yazı yazarken vb. hareketlerimizde görev yapan kemiklerdir. Bacak kemikleri vücudun ağırlığını taşır. Bacaktaki uyluk kemiğinin uzunluğu,vücudun yaklaşık dörtte biridir. Vücudumuzdaki en uzun kemik uyluk kemiğidir. En kısa kemik ise kulakta bulunur.


İskelet bu bölümlerden oluşmaktadır her bölüm ayrı ayrı özelliği ve görevi vardır insan vücudu mükemmel yapılmış rabbimize her an şükretmeliyiz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar