Destek ve Hareket Sistemi Nedir Fen Dersi Konu Anlatımı

Arkadaşlar Destek ve hareket sistemi canlılarda hareketi sağlayan, vücudumuza şeklini veren ve iç organlarımızı koruyan önemli sistemlerden biridir. İnsanlar yürüme, koşma, oturma, eğilme, zıplama vb. birçok hareketi destek ve hareket sistemi ile gerçekleştirirler.
Destek ve hareket sistemi yapıları; Kemikler, Eklemler ve Kaslardır. Kemik, kas ve eklemlerimiz birlikte çalışarak; vücudumuza şeklini verir iç organlarımızı korur ve hareket etmemizi sağlar.
Vücudumuza şeklini veren sert yapılara kemik denir. Değişik şekillerde ve uzunluklardaki kemiklerin bir araya gelmesiyle oluşan yapıya iskelet denir.
İSKELETİN GÖREVLERİ
» Vücudumuza destek olur.
» Vücudumuzun dik durmasını sağlar.
» Vücudumuza genel şeklini verir.
» Hareket etmemize yardımcı olur.
» İç organlarımızı korur.
İskeletimizde üç çeşit kemik bulunur.
Yassı kemikler: Geniş yüzeylidirler. Kafatası, göğüs kafesi ve kalça kemikleri yassı kemiklerdir.
Uzun kemikler: Boyları enlerine daha uzundur. Kol ve Bacak kemikleri uzun kemiklerdir.
Kısa kemikler: Boyları enlerinden kısadır. El ve ayak bilek kemikleri ile omurga kemikleri kısa kemiklerdir.
KASLARIN YAPISI VE GÖREVLERİ
» Vücudumuza biçim kazandıran, iskeletimizi ve iç organlarımızı hareket ettiren yapılara kas denir. Kasların özellikleri: Kasılıp gevşeyebilirler. Kasılınca boyları kısalır ve kalınlaşır. Gevşeyince boyları uzar ve incelir.
» Kaslar lifli bir yapıya sahiptirler. Lifler bir araya gelerek kas demetlerini oluşturur. Kas demetleri, kemikleri birbirine bağlayan sağlam bir yapıya sahiptir.
» Kaslar Kol ve bacakların hareketini, bel, sırt ve boynun eğilip dönmesini, otomobil kullanmayı, yazı yazmayı, eşya taşıma ve diğer bütün vücut hareketlerini eklem ve kemiklerle bir arada yaparlar.
KASLARIN GÖREVLERİ
Kasların görevleri; vücudumuza şeklini vermek, iskeletin dış kısmını örtmek, eklemler ve kemikler ile birlikte hareket etmemizi sağlamak ve soluk alıp vermeye yardımcı olmaktır.
İSKELET ve KAS İLİŞKİSİ
Kemiklerin hareketi genellikle birbirine zıt çalışan kaslarla sağlanır. Kolun ön kısmındaki kaslar kasıldığında arka kısmındakiler gevşer. Böylece kol yukarı doğru bükülür. Kolun arka kısmındaki kaslar kasılıp öndekiler gevşediğinde kol düzleşir. Kasın gevşemesi (dinlenme) normal pozisyonudur. Günlük etkinlikleri gerçekleştirmek için hareket etmek gerekir. Bu hareketler sırasında, kaslar enerji üretmek için oksijen ve besine gereksinim duyarlar. Yeterli enerjiyi üretmezlerse yorulurlar.

İyi Dersler ve Başarılı Bir Öğrenci Olmanız Dileğiyle Lütfen Yorum Eklemeyi Unutmayınız Fikirlerinizi Bizimle Paylaşınız Saygılar Bilgi Dünyası.

Yorumlar

Popüler Yayınlar