ÇAYIN FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR?

Bugün sizlere sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmezi, yemek sonrası rahatlatıcı ve ya içimizi ısıtsın diye bir nevi içmek için her daim bahanemiz olan çaydan bahsetmek istiyorum.

Kimine göre faydalı kimine göre zararlı bir içecektir. Gelin hep birlikte hem zararlarına hem de yararlarına göz atalım.

Çayın yararları

Çay tiryakileri çay içemediklerinde başlarını ağrıdığını mutsuz olduklarını ifade ediyorlar. Bu konuda uzmanlar abartmadıkları sürece çayın tiryakilerini mutlu ettiği gerçeğini kabul ediyorlar. Ayrıca son dönemde bu konuda pek çok uzman çayın kalp krizine karşı savunma gösterdiğini belirtiyorlar. Hatta bu konuda yapılan araştırmalar sonucunda günde birkaç bardak çay içen bir kişinin hiç çay içmeyen kişiye göre daha az kalp krizi riski taşıdığını belirtiyorlar.
ÇAYIN FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR?
Bunun dışında çay uyarıcı ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Yemek sonrası içmek sindirimi kolaylaştırdığından hazımsızlığı da gidermiş olur. Ayrıca yine mide ağrısına ve öksürüğe de iyi geldiği bilinenler arasındadır.

Bunun dışında temizleyici bir antidoksan olan çaydan yüzünüzü temizlemek içinde kullanabilirsiniz. Veya göz ağrısı çekenler gözlerine çayda bekletilmiş pamuğu koyarak gözün rahatlamasını sağlayabilirler. Aynı uygulamayı gözünde arpacık ve çapak olan kişiler çaylı pamuk yardımıyla gözlerini temizleyebilirler.

Ayrıca kokan ayakları ve buzdolabı kokularını da gidermektedir. Aynı şekilde ellerinizde oluşan balık ve soğan kokusundan da ellerinizi çayla yıkayarak kurtulabilirsiniz.

Bunların dışında daha tam netlik kazanmamakla birlikte çayın Alzheimer hastalığına iyi geldiğini de uzmanlar ilave ediyorlar. Ve çayın kanserle mücadele ettiği de bilinen gerçekler arasındadır.
Ama tabi ki yararlarını belirtirken burada tüketimin fazla olmamasının da dikkatini çekiyorlar. Ayrıca bu saydığımız yararlar bildiğimiz siyah çay için geçerlidir. Bitki çaylarının her biri farklı özellikler içermektedir.

Gelelim çayın zararlarına,

Çok fazla çay tüketimi çayda floritten dolayı diş çürümelerine ve kemik ağrılarına neden olduğu kesin olarak kanıtlanmış bir gerçektir.

Yine zararı tespit edildiği diğer bir noktada demir eksikliği anemisine neden olmasıdır. Özellikle yemeklerle birlikte tüketildiğinde bu etki oranı daha da artar. Tabi bu durum çok fazla içildiğinde oluşur. Bu özelliği nedeniyle hamile kadınların çay tüketimine daha da dikkat etmeleri kendileri ve bebeklerinin sağlığı için önemlidir.

Çok fazla tüketmek kolesterollüde arttırıcı rol oynar.

Bunların dışında çok fazla içildiğinde çarpıntı, sinir bozukluğu, el titremesi, mide rahatsızlığı, baş ağrısı ve uykusuzluğa sebep olmaktadır.

Son olarak atalarımızın dediği “her şeyin azı karar çoğu zarar” cümlesi burada tam da anlatmak istediklerini tamamlamaktadır. Az miktarda çay içilmesi yararlıdır. Fakat bunu abartıp fazlaya kaçtığımızda yarar zarara dönmektir. Sağlıklı günler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar