SAÇKIRAN NEDEN OLUR? SAÇKIRANDAN SONRA SAÇ ÇIKAR MI?

Saçların dökülmesine neden olan ve parça parça dökülen bir duruma neden olan saç kıran tıp dilinde alopesi areata olarak bilinmektedir.
SAÇKIRAN NEDEN OLUR? SAÇKIRANDAN SONRA SAÇ ÇIKAR MI?
Çeşitli tipleri bulunmakta olan saç kıranın nedenlerine bakılacak olunursa genellikle bağışıklık sistemi ile alakalı bir durum olarak bilinmektedir. Kadın ve erkekte görülebilen bir durum olan saçkıran genellikle çocuklarda örülmektedir.

Saçkıran Genetik midir?

Ailelerden birinde saçkıran sorunu varsa bireyde olma ihtimali yüksektir. Saçkıran genetik bir rahatsızlık olarak ortaya çıkabilir. Bulaşıcılığı yoktur ve sağlık sorunlarının ortadan kalkması ile saçkırandan korunmak mümkün olabilir.

Saçkıran bağışıklık sorunlarından kaynaklanmaktadır. Bağışıklık sisteminin vücuda karşı ters savunması durumu yani vücudu korumak yerine saldırıya geçerek güçsüzleşmesine neden olmasından kaynaklanabilir. Saçkıranın nedeni tam olarak açıklanmasa da bazı genel nedenlerden kaynaklanabilir. Bu nedenler şunlardır;

•    Bağışıklık sistemi: Vücudu korumak yerine saldırıya geçmesi ile ortaya çıkmaktadır. Saldırı durumunda alyuvarlar denilen beyaz hücrelerin saç köklerine saldırarak saç köklerinin küçülmesine neden olabilir. Bu nedenle saçların üretimi mümkün olmaz. Etkilenmeyen saç köklerinin yerinde saçlar çıkabilir ancak zarar gören bölgelerde saç bölgesi boş kalabilir.

Bu durumda insan kendini kötü hissetmemeli çeşitli şekilde kendini motive ederek estetik yollara başvurarak bu duruma çözüm bulabilir. Her kişide farklılık gösterebilen saçkıran problemi olan kişilerin kimisinde kaybedilen saçlar yeniden çıkmaktadır.

•    Genetik nedenler: Genetik faktörlerde saçkırana neden olan faktörlerden biridir. Ailede görülen durum mevcutsa saçkıran olma olasılığı yüksektir. Bazı hastalıklarda saçkıran hastalığını artırabilir. Tiroid hastalıkları, diyabet, ramotoid artrit gibi hastalıklarında görüldüğü kişilerde olma ihtimali bulunur.

•     Stres: Bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine neden olan durumlardan biride üzüntü ve strestir. Depresyona giren bir insanın bağışıklığı güçsüzleşir. Bu durumda saçkıranın tetiklenmesi sonucu saçkıran hastalığı ortaya çıkar.

•    Üzüntü: İnsanın bağışıklığını güçsüzleştiren en büyük nedenlerden biri olduğundan kişinin metabolizmasını etkileyerek hastalıklara neden olan sebep olarak gösterilebilir.

Saçkırandan Sonra Saç Çıkar mı?

Saçkıran hastalığında saçlar dökülüp bir zaman sonra yeniden çıkabilir. Kişiden kişiye değişim gösteren durumda sabır önem taşır. Zamanla saçların tekrar çıktığı görülmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar