Dil Yarası Nasıl Geçer?

Dil oldukça önemli bir organdır. Konuşma ve yemek, yemek gibi durumlarda dil önemli bir yere sahiptir. Dil ve çevresinde oluşan yaralar sebebiyle çok fazla acı çekilebilir.
Dil Yarası Nasıl Geçer?
Yemek yemede zorluk yaşanabileceği gibi konuşmada da zorluk çekilebilir. Bu yüzden dilde oluşan yaraların sebebini belirlemek ve en kısa zamanda tedavi etmek oldukça önemlidir.

Dil Yaralarının Sebepleri Nelerdir?

Dil yarasının farklı sebepleri bulunmaktadır. En sık rastlanan sebepler şunlardır;

•    Ağız içinde oluşan bakteri ve mantarlar

•    Yüksek ateşli bir rahatsızlık geçirmek

•    Çok acılı ve baharatlı bir gıda tüketmek

•    Çok sıcak bir gıda tüketmek

•    Aşırı derecede alkol tüketmek

•    Mide rahatsızlıkları ve mide asidinin düzensiz olması

•    Yüksek asitli içecek ya da yiyecek tüketmek

•    Diş ve diş etlerinde yaşanan rahatsızlıklar

•    Küçük çocuklarda diş çıkarmak

Yukarıdaki sebepler dil yaralarının en sık görülen sebepleridir. Bunların dışında da dil yaralarına sebep olabilecek durumlar bulunmaktadır. Bu durumların bazıları oldukça ciddidir. Bu sebeple özellikle bir kaç gün içinde iyileşmeyen dil yaralarında mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Doktor dil yarasının asıl sebebini belirleyerek daha doğru bir tedavi uygulayacaktır.

Dil Yarası İçin Alternatif Tedaviler Nelerdir?

Öncelikle ağız içi temizliğine oldukça dikkat edilmelidir. Su tüketimi buna yardımcı olacağı için günlük olarak yeterli oranda su tüketimi yapılmalıdır. Dil yarası tedavisi için karbonat kullanılabilir. Karbonatlı su ile yapılan ağız temizliği dil yarasının giderilmesine yardımcı olacaktır. Bir diğer doğal yöntem ise susam yağı kullanımıdır.

Özellikle son zamanlarda yağ ile ağız temizliği oldukça popüler olmuştur. Susam yağı antiseptik bir özelliğe sahiptir. Ve asırlardır ağız temizliği için uygulanmaktadır. Susam yağı ile ağza gargara yaparak dil yarasının tedavisini destekleyebilirsiniz. Adaçayı ve kekik de antiseptik özelliğe sahiptir.

Kekik ve adaçayından bir çay demledikten sonra biraz soğumasını bekleyip gargara gibi kullanabilirsiniz. Bu da tedavi konusunda yardımcı olacaktır.

Gargara olarak kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise lavanta yağıdır. Bir bardak suya 2 damla lavanta yağı damlatarak gargara yapabilirsiniz. Yoğurt yemek de dil yarasını iyileştirme de yardımcı olabilir ancak yoğurt ev yapımı olmalı ya da doğal yoğurt satın alınmalıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar