Baş Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Baş dönmesi oldukça sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Farklı sebepleri bulunmaktadır. Baş dönmesi yaşayan kişi kendisini hareket içerisinde hisseder. Bu yanılgı sebebiyle de etrafındaki şeyler ve kişiler ona dönüyormuş gibi görünür.
Baş Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Baş Dönmesinin Sebepleri Nelerdir?

Baş dönmesi çok farklı sebeplerle oluşabilmektedir. Bu sebeplerin en etkilileri şunlardır;

•    Kulak rahatsızlıkları baş dönmesine sebep verebilir. Kulak vücutta ki dengeden sorumludur. Bu sebeple orta kulak iltihabı gibi durumlar oluştuğunda baş dönmesi yaşanabilir.

•    Sıkça yaşanan travmalar baş dönmesine sebep olabilmektedir. Özellikle başa ve kulak çevresine alınan darbeler uzun süre sıklıkla yaşanan baş dönmesine sebep olabilir.

•    Migren, MS, parkinson hastalığı ve diğer merkezi sinir sistemi rahatsızlıkları beyin ve beyin damarlarında oluşan kanamalar gibi durumlar baş dönmesine sebep olabilmektedir.

•    Tiroid rahatsızlıkları, kansızlık, şeker hastalığı, kalp rahatsızlıkları gibi dahili durumlarda zaman zaman baş dönmesine sebep olabilmektedir.

Yüksek stres, depresyon ve panik atak gibi psikoloji rahatsızlıklar da beraberinde baş dönmesine sebep olabilir.

Görüldüğü gibi baş dönmesinin çok farklı sebepleri olabilmektedir. Bu sebeplere bağlı olarak da farklı tedavi yöntemleri izlenir.

Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Baş dönmesinin farklı sebepleri bulunduğu için tedavi için de farklı bakış açıları izlenmelidir. Tedaviye başlayabilmek için öncelikle hastanın baş dönmesi şikayetlerinin sebebi belirlenmelidir. Çünkü baş dönmesi bir rahatsızlık değil bir rahatsızlığın belirtisidir. Hastanın şikayetinin sebebini belirleyebilmek için multidisipliner bir çalışma yapılmalıdır.

Öncelikle hastaya kan testi yapılarak baş dönmesi sebebinin bir iç hastalığı olup olmadığı tespit edilmelidir. Şeker ya da tiroid rahatsızlığı gibi durumlar baş dönmesine sebep olabildiği için bu rahatsızlıkların hastada var olup olmadığı incelenmelidir. Eğer yok ise daha sonra kulan muayenesi yapılmalıdır. Kulak muayene edilerek kulaktan kaynaklı bir sebep olup olmadığı araştırılır. Ayrıca sinir sisteminin sebep olup olmadığını incelemek için MR çekilebilir.

Tüm bu işlemler sonucunda bir sebep belirlenemez ise hastanın psikolojik durumu değerlendirilir. Hastanın depresyon gibi bir rahatsızlığı olup olmadığı incelenir. Bu araştırmalar sonucu baş dönmesinin sebebi belirlenir ve bu sebebi ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi yöntemi uygulanır. Bu sebep ortadan kaldırıldığı zaman baş dönmesi de ortadan kalkacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar