BAŞ DÖNMESİ NEDEN OLUR? SIK SIK BAŞINIZ MI DÖNÜYOR?

Baş dönmeleri ciddiye alınacak sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Konu sağlık olduğunda aslında her şey ciddiye alınmalıdır. Baş dönmesini tek nedene bağlamamak gerekir. Uzmanlar baş dönmesinin bir çok sebebi olduğunu aktarmakta bende sizlere baş dönmesi neden olur? makalemi hazırlayarak sizleri bilgilendirmek istedim.

Öncelikle şunu belirtmek isterim sık sık baş dönmesi ile karşı karşıya kalıyor iseniz mutlaka doktora gidip sorunun nereden kaynaklandığı öğrenilmelidirki o na göre tedavi süreci izlenir.
BAŞ DÖNMESİ NEDEN OLUR? SIK SIK BAŞINIZ MI DÖNÜYOR?
Yürürken, yatarken, ayağa kalkma esnasında ve oturduğunuz bir anda etrafınızın dönmesi, gibi dengeyi sağlayamamak baş dönmesini işaret etmektedir.

Beyne eksik uyarı gelmesi baş dönmesi nedenleri arasında yer almaktadır. Eksik uyarı nedir? gözlerimiz ve iç kulak yapılarımız kaslardan ve eklemlerden gelen algı uyarıları beyne iletir. Algı organlarındaki bozukluklar ve beyin yapısındaki bozukluklar dengesizliğe yol açmaktadır. Bu nedenle ortaya baş dönmesi çıkmaktadır.

Baş dönmesinin başlıca nedenlerinden biriside iç kullak hastalıkları olduğunu söyleyebiliriz. İç kulak rahatsızlıkları sık rastlanan baş dönmesine neden olan sorunlarasındadır. Başta meniere hastalığıdır. Meniere hastalığında tekrarlayan ataklarla işitme güçlüğü, çınlama görülür. 50 yaş üzeri cinsiyet ayrımı fark etmeden eşit olarak görülmektedir. Şiddetli baş dönmelerinin yanında birde bulantı ve kusmada eşlik eder. Ani başlayan ataklar bazen bir kaç dakka sürmekte bazende saatlerce sürebilmektedir. Meniere hastalığının neden olduğu ataklar bazen haftada tekrarlarken bazende ara verip bir kaç yıl sonra ortaya çıkabilmektedir.

Yatınca baş neden döner? yatakta sağa sola dönerken baş neden döner? bu soruların cevabıda pozisyona bağlı baş dönmesidir. Yine iç kulak rahatsızlığından kaynaklanan başın belli pozizyonlarından kaynaklanan, işitme güçlüğü görülmeyen rahatsızlıktır. Pozisyona bağlı baş dönmesinde kişi yatakta dönme ya da kalkma esnasında ortaya çıkar. Kısa süreli ataklar ya da günlerce ve aylarca tekrarlayan ataklar görülebilir.

Bir diğer neden ise vestibüler nöronit dir. Bu rahatsızlık üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanmaktadır. Şiddetli baş dönmesinin yanı sıra bulantı ve kusma ortaya çıkabilir. Tekrarlayan bir rahatsızlıktır.

Evet baş dönmesinin bir çok nedeni var demiştik diğer nedenleride kısaca özetlemek isterim bunlar; İşitme sinirinde oluşan tümör, MS, beyin tümörleri, kafa travmaları, inme, migren atakları, tansiyon sorunları ve kullanılan ilaçların yan etkileri gibi bir çok neden baş dönmesine yol açmaktadır.

Yazımın başında söylediğim gibi sık sık baş dönmesi ile karşılaşıyor iseniz mutlaka Nöroloji ve KBB bölümlerine muayene olmalısnız. Çünkü baş dönmesinin altında başka hastalıklar olma ihtimali yüksek olduğu için tedavi olmanız sağlığınız açısından çok önemlidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar