Teknoloji Nedir? Yararları Nelerdir?

Teknoloji tarihte bilim ve mühendislikten önce ortaya çıkmıştır. insanoğlunun ihtiyaçlarına uygun yardımcı alet ve araçların yapılması veya üretilmesi için gerekli bilgiye teknoloji denir. Teknoloji bilimin yaşama uygulanmasıdır.
Teknoloji Nedir? Yararları Nelerdir?
İnsanlığın ihtiyaçlarından dolayı ortaya çıkan teknoloji yaşamı kolay hale getirmeyi amaçlar.

Teknolojinin Hayatımızdaki Yeri Ve Faydaları

Hayatımızın her alanına giren teknolojinin faydalarını saymakla bitiremeyiz. Televizyon ve bilgisayarın hayatımızda olması bile teknolojinin ne kadar yararlı olduğunu ortaya koymaktadır. Teknoloji sayesinde çağımızda bilgi alışverişi kolaylaşmıştır. Dünyanın öteki ucunda meydana gelen bir olaydan anında haberimiz olmaktadır. Teknoloji hayatımızı kolaylaştırmış ve pratikleştirmiştir.

Örneğin evimizden internetten alışveriş yapabilir binlerce kilometre uzaklıktaki bir olayı anında izleyebiliriz. Özellikle günümüzde tıp sektöründeki neredeyse her alan teknolojiye bağımlı hale gelmiştir. Birçok hastalığın tedavisi teknoloji sayesinde yapılmaktadır. Teknolojinin katkılarından biri de ulaşım sektöründe gözümüze çarpmaktadır.

Kara deniz ve hava ulaşımında kullanılan birçok araç teknoloji ürünüdür. Öte yandan teknoloji ülkelerin ekonomilerinin gelişmesine endüstri ve eğlence sektörünün de gelişmesine yol açmıştır. Günlük hayatta kullandığımız ev aletleri, asansör, beyaz eşya ve daha birçok teknolojik aletler zamandan tasarruf etmemizi ve işlerimizin kolaylaşmasını sağlamıştır. Eğitim, basın ve yayın alanında da teknolojinin bütün imkanlarından faydalanılmaktayız. Ayrıca suçlarla ve suçlularla mücadelede de teknolojiden yararlanılarak birçok olay aydınlatmaktadır. Bu amaçla güvenlik kameraları, alarmlar, takip sistemleri üretilmiştir.

Teknolojinin Zararları Nelerdir?

Hayatımızın her alanına giren teknolojinin faydaları olduğu gibi elbette zararları da vardır. Hatta teknolojinin zararları belki de faydalarından daha fazladır. İlginç olan teknolojinin yol açtığı sorunları yine teknoloji sayesinde çözebilmemizdir. Ülkeler ellerindeki teknolojik silahlara güvenerek birbirlerine savaş açarlar. Bombalar, kitle imha silahları, füzeler, nükleer ve biyolojik silahlar teknoloji sayesinde üretilmiştir.

Çevre kirliliği nükleer felaketler teknolojinin bir sonucudur. Teknolojinin diğer bir zararı da insanları tembelliğe ve hazıra alıştırmasıdır. Ayrıca teknolojinin kullanılması toplumda bazı etik ahlaki ve kültürel sorunların doğmasına da neden olmuştur. Teknoloji insanları sanallaştırmış, sosyalleşmesini engellemiştir. Teknolojiye bağlı olarak günümüzde depresyon stres ve uykusuzluk gibi rahatsızlıklar artmıştır.

Teknolojinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri sonucu insanlarda çeşitli hastalıklar çıkmaya başlamıştır. Günümüzde teknolojinin bu olumsuz etkisinin sonucunda teknoloji bağımlılığından kurtulmak için klinikler açılmaya başlamıştır.

Sonuç olarak teknolojinin faydaları da vardır zararları da vardır. Gerekli olduğu zaman aşırıya kaçmamak kaydıyla ihtiyaçları karşılamak için kullanıldığında insanlığın faydasınadır. Teknolojiyi zararlı hale getiren yine insanın kendisidir. Aşırıya kaçıldığında, kötü amaçlar için ve lüzumsuz kullanıldığında zararları ortaya çıkmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar