Mayasıl Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Anüs etrafında oluşan kızarık ve kaşıntılara mayasıl denilir. Oldukça sık rastlanan bir durumdur. alerji ya da benzeri bir durum sebebiyle deride tahriş oluşur ve kaşınma yapar. Bu kaşınma şikayeti aylarca devam edebilir.
Mayasıl Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Oldukça dirençli bir durumdur. Bu sebeple de doğru tedavi yöntemini bulmak zaman alabilmektedir. Doğru tedavi yöntemi bulunduğu zaman ise kısa sürede tedavi edilebilmektedir.

Mayasıl Neden Oluşur?

 Mayasıl rahatsızlığının neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak rahatsızlığa sebebiyet veren bazı yaygın sebepler bulunmaktadır. Bu sebepler ise şunlardır;

•    Mayasıl oluşan bölgenin nemli bırakılması
•    Doğal kumaşlı iç çamaşırı yerine sentetik malzemeden üretilmiş olanların kullanılması
•    Bölgenin sabun vb. cildi kurutma özelliği bulunan sert temizleyiciler ile sıklıkla temizlenmesi
•    Domates, çikolata gibi alerji ihtimali bulunan gıdaların tüketilmesi
•    Bölgede pudra kullanılması ve cildin pudraya karşı alerji oluşturması

Mayasıl Belirtileri Nelerdir?

Mayasıl rahatsızlığında ilk olarak bölgede kızarıklık ve kaşıntı görülür. Daha sonra ciltte tahriş de oluşabilir. Daha sonra bölgede ağrı hissedilir. Kötü koku oluşumu başlar. Kötü koku içeren salgı oluşur. Deri kalınlaşır. Bu belirtiler mayasıl rahatsızlığının en yaygın belirtileridir. Tedavi için uzman bir doktora gidilmelidir. Doktor bölgeyi inceleyerek oluşan belirtilere göre uygun bir tedavi yöntemi belirler.

Mayasıl Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi için doktora gidildiği zaman doktor bölgede ki şikayetlerin etkisini azaltmak için bir merhem verir. Bu merhemin kullanılması şikayetlerin büyük oranda azalmasını sağlayacaktır. Ayrıca kişinin tercihine bağlı olarak kortizonlu ilaçlarda kullanılabilir. Ancak kortizonun yan etkileri sebebiyle pek çok kişi tarafından tercih edilmemektedir.

Tedavi için en önemli nokta şikayetlerin oluşma sebebini belirlemek ve bu sebebi ortadan kaldırmaktır. Bölge nemli şekilde bırakılmamalı ve tedavi aşamasında sentetik yerine doğal kumaşlar içeren iç çamaşırı kullanımına dikkat edilmelidir. Bu yöntemler ile bir çok durumda zamanla rahatsızlık ortadan kalkacaktır. Ancak bazı durumlar oldukça ilerlemiş yapıda olabilir. Bu şekilde olduğunda tedavi için bu yöntemler yeterli gelmeyecektir.

Özellikle ciddi şekilde cilt kalınlaşması yaşanan durumlarda tedavi için ameliyat olunması gerekebilmektedir. Ameliyat aşamasında kalınlaşan cilt yerine yeni bir cilt dokusu transfer edilerek şikayet ortadan kaldırılır. Görüldüğü gibi mayasıl oldukça ciddi bir rahatsızlıktır bu sebeple şikayetler görüldüğü durumda zamanla geçer diyerek aksatılmamalı ve tedavi için en kısa zamanda bir doktora başvurulmalıdır. İlk belirtiler yaşandığında merhem ve ilaç kullanımıyla tedavi gerçekleştirilerek sorunlardan kurtulmak mümkünken eğer tedavi geciktirilirse ameliyat olunması gerekebilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar