GDO Nedir? GDO'nun Zararları Nelerdir?

GDO genetiği değiştirilmiş organizma anlamına gelmektedir. Bu durumda bir canlının doğal olarak sahip olmadığı bir özellik başka bir canlıdan alınarak laboratuarda gen aktarımı yöntemiyle o canlıya aktarılır.
GDO Nedir? GDO'nun Zararları Nelerdir?
Canlılar belli bir düzen çerçevesinde yaratılmıştır. Her canlının ekosistemde kendisine ait bir görevi bulunmaktadır. Canlıların özelliklerini bu şekilde değiştirmek ekosisteme zarar vermektedir.

GDO'nun Sağlığa Zararları Nelerdir?

•    GDO'lu gıdaların sağlık açısından pek çok zararı bulunmaktadır. Bu zararlar şunlardır;

•    Özellikle çocuklarda yüksek dereceli alerjilere sebep olabilir. Bu alerjiler çocuğun hayatını tehlikeye sokabilirler.

•    GDO'lu gıda üretiminde kullanılan zararlı kimyasal ilaçlar gıdanın tüketimiyle insan vücuduna geçerek insan yaşamını tehlikeye sokar

•    GDO'lu gıdalar tarafından böcekleri yok etmek için salgılanan kimyasal maddeler gıda tüketimiyle insan kanına geçer. Bu da vücutta ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir.

•    GDO'lu gıda üretiminde kullanılan ilaçlar bebek ve anne sağlığı açısından tehlike oluşturur. GDO'lu gıdalar insan vücudu tarafından tanınmadığı için sindirim sorunlarına ve ciddi sindirim rahatsızlıklarına sebep olabilir.

GDO'nun Çevreye Zararları Nelerdir?

GDO'lu gıdalar ekosistemin dengesini bozarak çevre için büyük bir tehlike oluştururlar. GDO'lu gıdaların salgıladıkları ilaçlar toprağa ve toprakta ki diğer canlılara da zarar vererek eko çeşitliliği tehlikeye sokar. Toprakta biriken bu zehirli ilaç artıkları zamanla diğer doğal gıdaların da oluşmasını engelleyebilir. Bu da besin tedariki açısından oldukça tehlikeli bir durum oluşturmaktadır.

Özellikle mısır, pamuk ve soya ürünlerinde GDO bulunmaktadır. Ancak diğer besin türlerinde de GDO bulunabilir. GDo'dan sakınmanın en kolay yöntemi direk üreticiden alışveriş yapmaktır. Yerli tohum ile doğal yöntemleri kullanarak üretim yapan üreticiler keşfedilerek bu üreticilerin ürünleri tercih edilmelidir.

Özellikle organik pazarlarda direk olarak üretici ile iletişim kurulabilir. Bu sebeple normal pazarların yerine organik pazarlar tercih edilmelidir. Ayrıca ürünün ne şekilde üretildiği, nereden temin edildiği bilinmeyen büyük market zincirlerinden uzak durulmalıdır.

Ürün satın alınırken mutlaka yerli ürünler tercih edilmelidir. Üretim yapan çiftçilerle temas kurulmalı ve yerli üretim yapan çiftçilerden ürün satın alınmalıdır. GDO oldukça önemli bir konudur. Sağlıklı bir yaşam için GDO içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar