BESİNLERİN ÖĞELERİ, GÖREVLERİ VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Yeryüzünde yaşayan insanlar başta olmak üzere tüm canlıların temel ihtiyaçlarının başında beslenme gelmektedir. Canlılar arasında en gelişmiş tür olan insanlar beslenme ihtiyacını besinler yolu ile karşılamaktadır.
BESİNLERİN ÖĞELERİ, GÖREVLERİ VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Besin; insanların yiyebileceği tüm hayvansal ve bitkiler dokulardır. Bu nedenle de besinler; hayvanlar besinler ve bitkisel besinler olmak üzere iki ayrı grupta incelenmektedir. Hayvansal besinler, isminden de anlaşılabileceği gibi hayvanlardan elde edilen besin gruplarıdır. Kırmızı et, beyaz et, süt, yumurta, peynir, yoğurt gibi besinler birer hayvansal besin olmaktadır.

Bitkisel besinler denilince ise akla bitkilerden elde edilen buğday, arpa, pirinç, nişasta, kuru fasulye ve tüm sebzeler akla gelmektedir. Ayrıca yeryüzünde yetiştirilen tüm meyveler de tıpkı sebzeler gibi bir bitki olduğundan dolayı bitkiler besinler grubuna girmektedir.

Besinlerden Karşılanan Besin Öğeleri Nelerdir?

İnsanlar büyüyüp gelişmek ve yaşamlarını devam ettirmek gibi tıpkı diğer canlılar gibi beslenmek durumundadır. Birçok organdan meydana gelen insan vücudundaki organların görevlerini yerine getirebilmesi için bu besinlerin içinde bulunan besin öğelerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu nedenle de besinlerin içerisinde bulunan besin öğeleri insanlar için yaşamsal önem taşımaktadır. Bu öğelerin vücut içerisinde eksik olması durumunda ise organlar görevlerini yerine getiremeyecektir ve birçok hastalık meydana gelmeye başlayacaktır. Bu nedenle de besinleri iyi veya kötü olarak nitelendirmek doğru değildir çünkü her besinde mutlaka vücudun ihtiyaç duyduğu enerji kaynağı olan besin öğeleri yer almaktadır. Besinlerde bulunan besin öğeleri;

•    Yağlar,
•    Proteinler,
•    Mineraller,
•    Karbonhidratlar,
•    Vitaminler olmak üzere beş gruba ayrılmaktadır. Her besin öğesinin görevleri farklı olmaktadır.

Besin Öğelerinin Görevleri Nelerdir?

Her biri ayrı görevi yerine getirmekle yükümlü olan besin öğelerinin her biri ayrı önem taşımaktadır. Karbonhidratlar; vücut içerisinde bulunan hücrelere enerji vermektedir. Yağlar; vücudun ısı yalıtımını sağlarken aynı zamanda hücre zarının, hormonların ve vitaminlerin yapısına katılmaktadır. Proteinler; süt, yumurta ve ette yoğun bir şekilde bulunan besin öğesidir.

Hücrelerin ve vücudun temel yapısı olan proteinler, enzimlerin yapısını oluşturmaktadır. Mineraller; yeryüzünde maden olarak bulunan mineraller, sindirime girmeden kana karışmaktadır. Kemiklerin sağlıklı olması ve diş etleri için son derece önemlidir. Diğer bir besin öğesi olan vitaminler ise; organların sistemli bir şekilde çalışarak vücut direncini arttıran bir besin öğesidir. Aynı zamanda vücuttaki kimyasal olayların düzenlenmesi de yine vitaminlerin görevi olmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar