AYAK MANTARI NEDEN OLUR VE NASIL DÜZELİR?

Ayak sağlığı herkes için çok önem oluşturmakla beraber; yazın halka açık ve ortak kullanım alanlarında yalın ayak gezinirken veyahut misafirliğe gidilince çok dikkat edilmesi gereken hususlar arasındadır.
AYAK MANTARI NEDEN OLUR VE NASIL DÜZELİR?
Bundan dolayıdır ki; kişinin kendini toplum içinde rahat edebilmesi için, ayak sağlığı bakımı ve temizliği çok önemlidir. Fakat bunun aksi durumu olan ayak mantarı kişinin sağlığını olumsuz etkilemekle beraber psikolojisini, kendine güvenini ve rahat yaşamını müthiş şekilde olumsuz kılar.

Ayak Mantarı Nedir?

Tamamen kişinin bilinçsizliği ve dikkatsizliği neticesinde karanlık ve nemli yerlerde üreyen mikroorganizmalardır. Çok sıkı ve uzun sure giyilen ayakkabılar, duş sonrası kurutulmamış ayak ve parmak araları pamuklu çorap dışında tercih edilen çoraplar, bu bulaşıcı ve bulaştıktan sonra tedavisi zor olan mikroorganizmaların birinci dereceden oluşma nedenidir.

Bu bulaşıcı rahatsızlığa sahip kişiler, kendilerini çok kotu hisseder, misafir organizasyonlarından, halka açık havuzlar plajlar ve duşlardan uzak durmak zorunda hissederler kendilerini. Görüntü olarak da kişiyi rahatsız kılan bu hastalığın tedavisi mümkün olmakla beraber eğer tedavi edilmezse ciddi ilerlemeyle beraber daha mühim metabolik ve fizyolojik rahatsızlığa dönüşebilir.

Ayak Mantarı Hastalığından Kurtulmak İçin Neler Yapmalıyız?

İlk dikkat etmemiz gereken husus; kesinlikle ayağımızı sıkan dar ve içerisine hava girmeyen ayakkabıları tercih etmemektir. İçerisine hava girmeyecek şekilde dizayn edilmiş ayakkabılar, bahsi gecen mikroorganizmaların üreyip çoğalması için mükemmel bir fırsattır.

•    Dar ve bununla beraber içerisine hava almayan ayakkabı, ayağı terletir ve nemlenen ayak bu hastalığın oluşmasına neden olur.

•    Kesinlikle ayağı sıkmayan, ortopedik, içerisine hava girecek şekilde dizayn edilmiş ayakkabilar tercih edilmelidir.

•    İkinci dikkat edilmesi gereken husus; ayak parmaklarını kuru tutmak. •    Duş sonrası iyice kurulanmamış ayak ve parmak araları nemli kaldığı için mantar enfeksiyonuna sebep olur. Mantar mikroorganizmalarının oluşması için nemli ve karanlık ortam yeterlidir.

•    Bundan dolayıdır ki; duş sonrası ayaklar ve parmak araları iyice kurulanmalı ve yünlü çoraplar tercih edilmelidir.

Tüm bunlar göz önüne alınıp dikkat edildikten sonra, temiz bir ayak, kokusuz bir ayak, sağlıklı bir ayak en önemlisi mantar enfeksiyonundan uzak bir ayak ile hayatınıza kaldığınız yerden koşarak, rahatça misafirliğe giderek, halka açık ve ortak kullanım alanı olan her yerde boy göstererek yaşamınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar